Осъденият за педофилия във Великобритания 44-годишен англичанин Даниел Ериксон-Хъл е подсъдим у нас и за блудство с 8 момченца, а сега ще отговаря и за невнесени данъци от дарения, които събирал, пускайки в мрежата клипчета с жални ромчета.

Името на подсъдимия за педофилия нашумя тези дни отново, след като стана ясно, че Окръжната прокуратура в Сливен го е предала на съд с обвинението, че дължи на българската хазна 31 641 лева - данъци в особено големи размери, върху дарения за близо милион.

Те са получени от него предимно от чужбина в периода 27 юли 2017 - 30 септември 2019 г. Според обвинението в нито един от тези случаи Хъл не е подал данъчна декларация, както изисква българското законодателство.

Според обвинителния акт чужденецът е получавал щедрите дарения като пастор в религиозната институция “Християнски център “Единство” със седалище в Сливен.

До късно снощи продължи разпоредителното заседание по делото, а Даниел Хъл е в следствения арест на Сливен още от 13 септември 2019 г. Най-тежката мярка за неотклонение му е наложена по друго дело срещу него, в което е обвинен – за блудствени действия “с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на повече от две малолетни лица”.

Съдят пастор Даниел Хъл за блудство с малки момчета в Сливен!

Става дума за 8 момчета, пет от които не били навършили 14 години към момента на деянията през 2018-2019 г. До момента тази мярка не е променяна.

Преди да бъде арестуван, Хъл живеел и проповядвал в най-бедната част на ромския кв. на Сливен - “Надежда”. Там обвиняемият разполагал с канали в интернет платформа за видеосподеляне, в които публикувал видеоклипове, заснети по време на извършваните от него проповеди дори още преди религиозната му институция официално да бъде регистрирана.

Чрез тези клипове той разпространявал кадри от живота на жителите на квартала. С тях нагледно показвал, че хората живеят в нищета, с цел да привлече дарители.

Под видеоклиповете, които разпространявал в интернет, обвиняемият винаги изписвал банкови сметки, чрез които събирал дарения, изпращани му от стотици хора. Титуляр по банковите сметки бил все Хъл. След това в други клипове той документирал и показвал как разходва събраните средства.

“Откъде са идвали даренията и дали той е злоупотребявал с тях, не е предмет на сегашното дело. То е само заради неплатените данъци върху тези дарения. Отсега е ясно, че делото ще мине по общия ред”, коментира пред “24 часа” говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен прокурор Ваня Белева.

Макар да е в ареста по обвинение в педофилия от септември 2019 г., до момента това дело срещу Даниел Хъл не е започнало по същество в Сливенския районен съд. Минали са само две разпоредителни заседания, в които по настояване на защитата на чужденеца на два пъти е направен отвод на съдебните състави. За 20 януари т.г. е насрочено трето поред разпоредително заседание.

Интересът на британеца към малките момченца не е с български корен. През 2016 г. в родината му срещу него се води дело пак за педофилия - обвинен е в сексуална експлоатация на деца, а в компютъра му били открити множество снимки, определени като детска порнография.

В хода на съдебния процес подсъдимият бил пуснат на свобода под гаранция, благодарение на което той избягал в България. Казват, че той се насочил към нашата страна, тъй като сестра му вече живеела тук заради любовта си с жител на ромската махала в Сливен.

Хъл се установил в село Самуилово, където наел квартира. Не е купувал там къща. Към днешна дата кметът Красимир Кръстев казва, че почти не познава. Докато живеел в селото им, Хъл не е създавал проблеми.

По силата на европейска заповед за арест, издадена във Великобритания, която по това време е част от Европейския съюз, Даниел Хъл е арестуван у нас и върнат в родината си през ноември 2016 г. Там той е осъден на 15 месеца лишаване от свобода.

След като ги излежал, англичанинът пак се връща в Сливен. Той обаче нарушил английски закон, според който след изтърпяване на наказанието си нямал право да напуска границите на страната си за срок от 10 години и е трябвало да съобщава на властите постоянно за местонахождението си. Заради това английските власти пускат през юли 2018 г. втора европейска заповед за арест.

Открит е и е арестуван повторно у нас, но този път българският съд отказва да го върне в родината му, защото английското обвинение не е престъпление според българските закони.

Тогава вече чужденецът заживява в ромския квартал на Сливен и се захваща с активната си дейност на пастор. Не се криел и не е използвал фалшиви документи за самоличност. Спечелил доверието на местните като добър човек, който разполагал с пари и възможности да им помага при всякакви проблеми - от строеж на къщи до осигуряване на дърва за зимата и облекла и обувки за децата. Работел отблизо с малчуганите - учел ги на англйски, кръщавал ги.

Разбира се, присъствието му в квартала не било тайна нито за българските, нито за английските служби. През лятото на 2019 г. обаче името на Хъл нашумя за пореден път - тогава по английския телевизионен канал Би Би Си 4 бе показан телевизионен филм на разследващия журналист Пол Кениън, в който той обяви, че е открил сънародника си педофил в сливенския цигански квартал “Надежда”.

В излъчените кадри Даниел отрича да е педофил, а местните роми нападат телевизионния екип с тухли и камъни в стремежа си да защитят своя благодетел. Това дава повод телевизионерът да възкликне: “Този човек така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили”.

Филмът вероятно е събудил подозренията на българските власти към дейността на англичанина. От полицията тогава съобщиха, че арестът му е извършен след двумесечна работа за документиране на престъплението от страна на служители на отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП и от ОДМВР в Сливен. Активна роля в това отношение са имали и униформените от полицейския участък в самия квартал.

Пак тогава от полицията казаха, че в момента на задържането в дома на Даниел Хъл на улица “Кара Кольо” в квартал “Надежда” имало 6 непълнолетни и малолетни момчета. По-късно в обвинителния акт са посочени 8 деца, жертви на негови блудствени действия.

Някои от местните дори организираха протести пред съдебната палата в Сливен, когато разбраха, че е арестуван човекът, който много им е помагал в трудното им ежедневие.

Сливенският пастор-педофил - добрият самарянин или вълк с овча кожа?