Районната прокуратура в Козлодуй съобщи, че е предала на съд 19-годишния А.И. за жестоко отношение към кучето си.

На 25 юли С.В. била при роднина в Крива бара, община Козлодуй, когато чула кучешко скимтене, идващо от съседния имот. Предположила, че животното е гладно. Взела със себе си храна и вода и отишла да го нахрани.

На място заварила стопанина И.А., който се опитвал да премести кучето на сянка, защото било много топло. То било видимо във влошено здравословно състояние. Жената се поинтересувала за причината, на което мъжът й отговорил, че предния ден племенникът му А.И. го бил с лопата.

На следващия ден С.В. отново отишла да провери състоянието на кучето. При среща с бабата на А.И., тя й споделила, че внукът й постоянно измъчвал кучето, като отрязвал по малко от ушите и опашката му с… ножица.

Посъветвана да занесе пострадалото животно до ветеринарна клиника, свидетелката С.В. го транспортирала до Козлодуй. Подала и сигнал на телефон 112.

Кучето веднага било прегледано от ветеринарен лекар, който установил, че то има опорна куцота на заден ляв крак, силен оток на крака и фрактура на таза. Ушите и опашката били отрязани, като липсвали шевове.

Извършена му била операция за възстановяване на таза, с поставяне на пластини и винтове за закрепване на счупените кости. Стойността на лечението е 993,75 лева. Впоследствие животното било настанено в приют за кучета. Там то проходило, но продължило да куца.

В хода на разследването по случая е установено, че действително А.И. нанесъл жесток побой над кучето, удряйки го с лопата за смет по цялото тяло. Тези му действия били съпроводени с репликите: "Умри, бе!", "Ще ме хапеш ли?"

Предстои делото срещу обвиняемия, който е осъждан, да продължи в съда.