Конфликт на интереси е установен по отношение на Таня Янчева, председател на Общински съвет Царево.

По време на службата си тя е отдала 124 общински имота за земеделски нужди на свързани с... нея дружества.

КПКОНПИ е уличила в конфликт на интереси и Иван Петров – председател на Общински съвет "Твърдица".

На заседанието си днес комисията е разгледала доказателствата и е завела съдебни производства по случаите.

На 09.04.2020 г. в Общински съвет на Царево е било проведено съвместно заседание на общински комисии, на което общинските съветници разгледали предварително предложения на кмета на общината за отдаване под наем на имоти, общинска собственост, пише в съобщение на КПКОНПИ.

Г-жа Янчева участвала в това заседание и гласувала „за“, включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите дружества, регистрацията на които е била осъществена от нея в качеството й на адвокат.

КПКОНПИ приема, че участието в заседанието на трите постоянни комисии и гласуването „за“ от страна на Янчева обосновава конфликт на интереси.

Решение за установяване на конфликт на интереси е постановено и по отношение на Иван Петров – председател на Общински съвет Твърдица.

На 27.02.2020 г. той участвал в гласуването на решение на общинския съвет, с което е приета актуализация на управлението на имотите общинска собственост в Община Твърдица.

Тя касае имоти, които общината има намерение да отдаде под наем. От общо 16 такива земеделски имота, за 14 вече са били подадени заявления за наемане от Иван Петров. Заявленията са подадени от него лично, като земеделски производител и като представляващ три търговски дружества. Това обосновава частен интерес при гласуването и съответно – конфликт на интереси, съобщават КПКОНПИ.

Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството.

Решението подлежи на обжалване или протест по законовия ред.