След специализираната акция в Басейнова дирекция в Пловдив трима души са с повдигнати обвинения, съобщи прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор. За участие в организирана престъпна група вече за задържани директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на държавното учреждение, както и общински съветник от ВМРО от община Марица, Пловдивско.

Разследването по случая е започнало през месец февруари тази година. От събраните данни става ясно, че групата е действала от пролетта на 2018 г. до настоящия момент. Членовете ѝ са измислили хитър начин за печелене на лични облаги чрез издаване на разрешителни по Закона за водите.

Дирекцията започнала масирани проверки на животновъди, които оглеждали патици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения групата „насочвала“ нарушителя към конкретна фирма, която да узакони нередовните документи. Цената за това обаче била в пъти по-голяма от тази, която другите фирми в района определяли. Обикновено цената за тази услуга е около 3000 лева, но препоръчаните фирми взимали по 8000 лева. Разликата в парите се разпределяла между тримата участници в групата.

"Тези фирми са взимали много по-висока цена от обикновено, прибирали са 8000 лв., при условие, че на други места цената е била 3000 лв.". Според обвинението разликата от 5 хил. лева се разпределяла между участниците в групата. Не е изключено да има и нови обвиняеми", заяви говорителят на главният прокурор Сийка Милева.

Наред с това са установени и много други случаи, при които служители на дирекцията били връщани от проверка. Прокуратурата е установила и такива, при които на служители им било указвано да не вписват констатирани нарушения. От държавното обвинение поясниха, че кръгът на обвиняемите лица по случая може да бъде разширен.

Припомняме, в края на миналата седмица в сградата на Басейнова дирекция бе проведена акция от Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. След като бе освободена под гаранция от Окръжна прокуратура, директорката Цветелина Кънева няколко часа по-късно бе отведена отново в ареста, този път в София. За разпит в столицата бяха отведени пловдивският общински съветник от ВМРО Стефан Послийски и съветникът  от "Марица" Георги Какалов. Двамата са били с полицейска мярка "задържане", но след това Послийски беше освободен. 

Нови арести! Специализираната прокуратура влезе в Басейнова дирекция-Пловдив

Разпитват бившия директор на Басейнова дирекция-Пловдив!

Шефката на Басейнова дирекция-Пловдив не се яви в съда, откарана е в София!

Синът на задържаната шефка на Басейнова с остър коментар!