Съдебната ваканция аха да изплува на повърхността и бе потопена отново в блатото, остана в историята.

А за нея се заговори в края на октомври заради ръста на заразените от коронавирус в страната.

Тогава съдилища я поискаха, ВСС и ГЕРБ се юрнаха да я прокарват, но адвокати скочиха и излязоха на протести. В крайна сметка идеята не мина.

И сега какво се случва – фрашкани съдебни зали, в които свидетели, подсъдими и юристи са един до друг, без маски – липса на всякакви противоепидемични мерки.

Това е видно от снимка с която GLAS.bg разполага – тя е от 5-та зала в Специализирания съд.

В едно помещение от 50 квадрата са натъпкани 70 души. На това какво му се вика – потенциално огнище на болестта, още повече, че преди дни от Съюза на съдиите обявиха, че 7% от техните членове са носители на вируса.

За сведение – всяка седмица в Софийския районен съд се гледат около 2 000 дела. За последните седем дни поради заболяване на магистрати или съдебни служители се е наложило отлагането на 170 от тях.

И в крайна сметка какво се получава, за да спасим препитанието на едни (адвокати), ще натръшкаме болни други (подсъдими и свидетели). Честно, а?

Ясно е: Въпросът опира до парите, но дали той е по-важен от този за здравето?

А от Министерството на правосъдието продължават да настояват за въвеждането на електронни съдебни дела и 15% по-ниска такса при онлайн подаден иск. Дали ще се случи?