Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което  е отхвърлена като неоснователна жалбата на инспектгроа от ДАИ Димитър Янакиев за определяне на по-лека  мярка за неотклонение. Янакиев остава със „задържане под стража“.

Припомняме, Димитър Янакиев е обвинен за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми в Пловдив. Срещу него са повдигнати обвинения за това, че в съучастие с други лица, в условията на продължавано престъпление, за периода от месец май 2017 г. до юли 2019 г. е приел три пъти подкуп, като е злоупотребил със служебното си положение - служител на „Автомобилна администрация“ – Пловдив.

Апелативният съд прецени, че Окръжният съд правилно е приел, че няма промяна на обстоятелствата спрямо Янакиев, а от доказателствата по делото и от разпитите на свидетели, са налице достатъчно данни обосноваващи подозрение за съпричастност на обвиняемия към деянията, в които е обвинен. За подкуп, Наказателният кодекс предвижда санкция лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева. 

Съдът прие, че няма опасност Янакиев да се укрие, но има опасност да извърши престъпление.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. Янакиев е един от тях.