„Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му. Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в специално интервю за „Неделята на NOVA”.

Той поясни, че щом шофьорът на джипа, блъснал колата на Цветков, е с мярка „задържане под стража”, значи съдията е приел, че доказателствата по делото кореспондират с повдигнатото обвинение.

„В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл. Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка.

Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост.

Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч? Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици”, обясни обвинител номер 1. И допълни, че който иска, може да се запознае с юридическата страна на проблема. „Ще цитирам г-н Филчев, защото е безспорен авторитет в наказателното право. В книгата си „Въпроси на наказателното право и съдебната практика” той изследва подробно субективната страна на убийствата и на телесните повреди”, допълни Гешев.

Той бе категоричен, че след като прокурорите са повдигнали обвинение и на майката на 22-годишния Кристиан Николов, са преценили, че има достатъчно доказателства срещу нея.

„Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността. След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да разбере дали един родител може да прецени какъв живот води детето му”, каза още Гешев.

"След като са повдигнали обвинението, колегите са преценили, че има достатъчно доказателства. Всяко досъдебно производство има управляващ прокурор. Аз заставам зад колегите, че са констатирали тези доказателства. Един родител в дълъг период не може да прецени какъв живот води детето му. Разбирам трагедията на всеки родител", допълни още Гешев. Той коментира и побоя над журналиста Слави Ангелов и задържането на евентуалните поръчители:

"За да кажем конкретни имена, трябва да има доказателства. Трябва да е ясно, че мутренските времена свършиха. Хората, които си мислят, че могат да правят каквото си поискат, защото имат позиции или родителите им имат пари, това вече не върши работа. Ако не разберат, че времената са други, ще разберат по другия начин."

Погребаха Милен Цветков

Според главния прокурор мерките за извънредното положение са дошли навреме, но има част, която е недоволна и мрънка постоянно.

"Тук не са виновни гражданите, а държавата и качеството, за да може да наложи мерки, които са в интерес на обществото. За това е държавата - за да се спазват правилата. Ако намирам грешка, то я намирам в държавата и органи на реда", заяви Гешев. "Надявам се да не загубим тази война заради политиците. Аз казвам личното си мнение, защото съм част от средностатистическото българско население. Изпитвам към българските политици и елита е това, което изпитва масовия български гражданин", разкри още той. Иван Гешев посочи и как прокуратурата се справя със спекулите на цените:

"Административната прокуратура се занимава със спекулите на цените и тук е момента да кажа, че това се използва като държавна репресия. Такива мерки в голямата си част съвпадат с мерките на американската прокуратура и го прави почти всяка прокуратура в Европа. Всеки със спецификите си."

Главният прокурор разкри и детайли за скандала със системата за случайно разпределение на делата. "Системата беше въведена като временно решение, с политическата мотивация за поредната промяна и това, че се е иска от Брюксел. Всички знаеха, че е временен вариант - обществена поръчка по времето на един министър, който има амнезия и не помни какво е казал тогава. Въпросът е дали 5,6,7 или 8 хиляди лева за одит са толкова голяма сума, на фона на имуществената сума на делата. Един кръг дела, където има огромни имуществени интереси на страните.

Понякога става въпрос за човешки съдби. Можете да прочетете във ВСС. Имаме много конкретни сигнали за конкретни разпределения на дела. Ще опровергая една лъжа - ходът на този одит не бил констатирал случай на манипулация на дела. Одитът е казал, че има уязвимости на системата и ще проверим всички сигнали на "неслучайното" разпределение на делата. Това е въпрос на доверие в съдебната система и не можем да го зачеркнем, защото ще имаме повече работа", обясни главният прокурор. "Искам да кажа, в рамките на шегата, това че някой бяга е сигнал за чиста съвест.

Репортерът с прощално ВИДЕО за водещия Милен Цветков

Ползваме пособите, с които разполагаме, за да екстрадираме обвиняемите и да ги върнем в държавата", заяви той по повод бягството на бизнесмена Васил Божков, след като му бе повдигнато обвинение от прокуратурата. "Факт е, че решението за екстрадиция в много държави извън ЕС, където има трайни стандарти, е политическо решение. Имаме добри отношения с арабските страни, но практиката показва, че за тях финансовите престъпления не са тежки. Ако си откраднал 1-2 милиарда, за тях това не са сериозни суми. Въпросът с екстрадицията на Васил Божков ще е и политически", каза Иван Гешев.