Послесмъртна психиатрична експертиза трябва да изясни причините, накарали курсанта от Академията на МВР Дарин Лазаров да се самоубие.

Припомняме ви, че след близо двуседмично издирване 22-годишният млад мъж от Самоков бе намерен обесен на 6 септември в столичния кв. "Малинова долина".

За смъртта му е образувано досъдебно производство в Софийската районна прокуратура за склоняване към самоубийство. Процедурата е рутинна и се прави при всеки такъв случай. Разследващите са категорични, че Дарин сам е посегнал на живота си. Нито по тялото му, нито в автомобила му са открити следи от насилие. Затова и криминалистите вече проверяват съдържанието на чатовете на курсанта.

Въпреки че от МВР не са коментирали случая, което е политика на министерството при самоубийства, роднина на Дарин спомена познатите на младежа като възможна причина за смъртта му.

На купона в Самоков Дарин – сияел. А след него – обесен до Драгалевци!?

"Душата ми няма да намери миг покой, докато не намерим твоите "приятели", написа във Facebook вуйчото на Лазаров.

Дали именно контактите му са причина за самоубийството, ще стане ясно от послесмъртната психиатрична експертиза и действията по разследването.

Според директорката на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" (по-известна като Курило”- б.р.) д-р Цветеслава Гълъбова каквато и да е причината, Дарин е смятал ситуацията за безалтернативна.

Приятелка на Дарин: Ти, злощастно изчадие, да усетиш болката на майка, изпращаща детето си в рая!

"За да се стигне до самоубийство, човек трябва да преодолее инстинкта си за живот, който е много силен. Мит е, че се самоубиват слабите", коментира тя пред "24 часа".

"Прострелване, скок от високо, самообесване са сред най-тежките начини човек да посегне на живота си", споделя тя.

Индикатор, че Дарин не е искал да бъде спасен, било мястото, където се е самоубил. Младежът се обеси в гориста местност, доста далеч от родния му Самоков.

"Когато хората избират нещо по-отдалечено, това би могло да се интерпретира като силно желание за постигане на смъртен изход. Лично предположение е, че е избрана по-далечна дестинация, защото си е давал сметка, че като изчезне, ще го търсят наоколо", смята Гълъбова, която е работила по множество послесмъртни експертизи на полицаи и военни.

Жестока развръзка: Изчезналият Дарин Лазаров бе открит обесен!

"Когато се самоубие близък, освен от смъртта роднините се измъчват и от това дали са можели да го предпазят, дали не са го подтикнали. Те са изключително натоварени, смазани. Затова е особено важно да се достигне до истината", коментира тя.

При случаи като този с Лазаров ситуацията вероятно е още по-тежка, най-вече за родителите.

"Има скала за оценка на стресогенни фактори. В нея смърт на дете, особено чрез самоубийство, е на първо място", казва Гълъбова и обяснява, че резултатите от послесмъртните експертизи помагат на роднините.

"Като разберат истината, за родителите остава мъката до гроб, но поне е по-поносимо", посочва психиатърката.

Засега не е ясно кога ще е готова послесмъртната психиатрична експертиза на Дарин Лазаров.