Димитър Желязков-Очите ще бъде разпитан в процеса срещу общински съветник Бенчо Бенчев. За целта Желязков ще бъде конвоиран до Бургас на 1 април, когато е заседанието.

Това  постанови днес състав на Районния съд в града.

Желязков в момента се намира в софийския затвор, а показанията му са възлови за изхода от делото срещу Бенчев, който пък бе подведен под наказателна отговорност именно дза укриването на Очите в хотел в Истанбул, във времето, в което несебърският бос бе обявен за издирване от Интепол по обвинение за участие в организирана престъпна група.

Според прокуратурата, на 2 август 2018 година Бенчев е организирал транспорта на Желязков с лек автомобил от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на негово име.

„Невинен съм“, заяви общинският съветник днес. Бенчев е обвинен за укривателство и незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, открити в къщата му в Бургас, а с решение на съда е на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.

С решение на магистратите на общинския съветник ще бъде дадена възможност да излезе извън България до 31 март, за да се лекува в чужбина. На 1 април той ще трябва да се яви на поредното заседание по делото в Бургас.

Димитър Желязков е обвинен за това, че е ръководил организирана престъпна група за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. 

В нея са участвали още 12 души, включително и дъщерята на Желязков - Станислава. Тя е с обвинение за събиране на такса „Спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в „Слънчев бряг”.

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви. За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.