Автомобил катастрофира в убит елен на автомагистрала "Хемус", застраховател покри щетите, нанесени по возилото, но сега осъжда Агенция "Пътна инфраструктура" да му ги възстанови.

Дължимата сума е над 15 557 лв. с лихвите, а към това се добявят още 1 789 лв. деловодни разноски.

Решението е на Районния съд в Шумен от последните дни и може да се обжалва пред Окръжен съд.

"Срещата" с дивеча станала през август 2017 г., докато "Рено Каптюр" пътувало в лентата в посока София-Варна. Еленът заемал цялото активно платно за движение и бил блъснат преди това от друг автомобил, а после се изпречил и пред реното на Цв. К.

Той шофирал с позволена скорост и катастрофирал в лежащото на платното животно, нямайки възможност да го заобиколи.

Били увредени множество детайли по предната част, а след първоначалния ремонт излезли и още щети. При застраховка "Каско +" от ДЗИ платили за вредите, поискали си парите от АПИ, а като получили отказ, стигнали до съда.

От Агенцията претендирали, че не са отговорната администрация, защото не са собственик на дивите животни, настоявали и че шофьорът е можел да заобиколи животното, но не предприел маневрата поради умора.

За последното обаче, заключението на експерти е, че опит за заобикаляне на животното, при скоростта на движение по автомагистрала, би довела до по-тежък инцидент. Освен това, съдът е категоричен, че според Закон за пътищата, АПИ поддържа републиканските пътища, а това включва осигуряване на непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година, предпазване на пътищата от преждевременно износване, охрана и защита, както и водене на техническа отчетност.

В Правилника за прилагане на закона се сочи, че "препятствие на пътя" е нарушаване целостта на пътното покритие, както и предмети, вещества или други подобни, които се намират на пътя и създават опасност за движението.

"С оглед собствеността на пътя, цитираните изисквания следва да се осигурят от АПИ. Ответникът не е изпълнил посочените си законови задължения", пишат шуменските магистрати, цитирани от "Труд".