Късно снощи Апелативният съд в Бургас остави за постоянно в ареста 51-годишния Октавиян Бекиян, обвиняем за катастрофата на пътя Елхово-Лесово, при която загинаха трима души, а 16 бяха ранени.

Кървавият инцидентът стана на 9 октомври около 6 часа сутринта. Пътнически микробус, в който пътуваха 18 души от Сливен и Ямбол за пазар в Одрин, се заби в задната част на спрелия на пътя камион. Шофьорът на буса и двама от пътниците загинаха на място.

Октавиян Бекиян - шофьор на ТИР-а, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като е създал предпоставка за катастрофата. Бил спрял в лентата за движение без светлини и шофьорът на микробуса го видял едва в последния момент на мокра настилка рано сутринта.

Бекиян има двойно гражданство - украинско и молдовско. Пред Съдебната палата в Бургас в негова подкрепа застанаха чуждестранни граждани, живеещи в България, които призоваха за справедлив процес.

Тираджиите скочиха! "За" колегата си от кървавия ад с три трупа край Лесово

"Този човек се нуждае от подкрепа, както всеки гражданин на България. Според мен като молдовец, има по-малко права тук в България, защото не е от страна на Европейския съюз. Искаме човекът по време на досъдебното следствие да е в домашен арест, няма да избяга. Направихме всичко възможно да осигурим квартира", посочи една от протестиращите.

По време на заседанието държавното обвинение посочи, че тирът на Октавиан Бекиян е бил неправилно спрян на пътното платно и това е причина за катастрофата. Доказателство за това са свидетелските показания на други чуждестранни шофьори. Те са обяснили, че камионът не е бил част от колона с автомобили, не е имал светлинна сигнализация и се е налагало да го заобикалят.

Обвинението посочи, че тираджията няма постоянен адрес в България и може да се укрие.

Пътничка от буса с три жертви край Лесово каза какво е довело до инцидента

По време на заседанието Октавиан Бекиян и неговите адвокати поискаха от бургаските магистрати мярката му за неотклонение да бъде променена в „домашен арест“. Има два адреса, на които чужденецът може да пребивава в България, обясни един защитниците му Светослав Михов. Единият е в София, а другият в Слънчев бряг, поясни той.

Тойдопълни, че мъжът преживява тежко ПТП-то и настоява, че на мястото на инцидента нямало къде да се спре, нямало предвидени места за престой и паркиране, нямало предвидени места за решаване на някакви санитарни проблеми. Имало километрична колона.

Защитниците допълниха, че се очаква до няколко дни дъщерята на Бекиян да пристигне в България и да остане в страната до приключване на делото.

Пред бургаските магистрати Октавиан Бекиян се разплака и обясни, че по време на инцидента е бил в шок, но въпреки това се е опитал да помогне на пострадалите хора.

"Не съм отишъл там да паркирам", посочи той в съдебната зала. Адвокатите му допълниха, че именно той е оказал първа помощ на пострадалите, останал е на местопроизшествието и е съдействал на полицията.

Ако вината му бъде доказана – за подобно престъпление се предвижда затвор от 5 до 20 г.

До 20 г. затвор за шофьора на тира от кървавата катастрофа край Лесово