По обвинителен акт на Районна прокуратура – Карлово е осъден 35-годишен мъж от Карлово, научи Glas.bg

Той е признат за виновен, че на 7.08.2019 г., в Калофер при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи - лек автомобил, марка „Фолксваген Голф 2“, на стойност 800 лв., резервна гума за лек автомобил,  чукове, клещи, уред за оформяне на копита, клинци за подковаване на копита, алпинистки въжета, пожарогасител  и др. вещи, всичко на обща стойност 1 161 лева, от владението на 32-годишен мъж, без неговото  съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196 ал.1 вр. чл. 194 ал. вр. чл. 29 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Карлово е наложил на О.А. наказание от 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, като делото се е разгледало по съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е признал вината си и всички факти и обстоятелства от обвинителния акт. 

Пострадалият мъж бил оставил отключен автомобила пред къщата си в гр. Калофер. През нощта на 7 август 2019 г., подсъдимият О.А.  пътувал със собствената си кола към близко село, но тя се повредила. Той оставил автомобила си на пътя и тръгнал да се прибира пеша, но когато минавал покрай къщата на пострадалия, видял паркирания „Фолксваген Голф 2“.  О.А. проверил и разбрал, че колата е отворена. Намерил ключовете в купето, качил се и потеглил към близко село, където живеел. Там свалил регистрационните номера, както и вещите в нея, и няколко дни превозвал с колата дърва от гората. Автомобилът се развалил, след което О.А. се свързал с негов познат и му го продал за 200 лева. Обяснил, че бил взел колата на бартер с предишния собственик. По- късно О.А. е бил установен и задържан от полицейски служители. Той е осъждан многократно.

Присъдата на Районен съд – Карлово може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Пловдив.