Нелепа измама в Монтанско бе разобличена, а извършителят получи от съда... глоба за деянието си.

Магистратите наказаха жител на Мездра, измамил мъж от Бойчиновци, като му продал... бутилка с вода вместо въздушна пушка.

На 28 февруари 2019 г. 19-годишният А. Г. Г. се уговорил по телефона с Д. Б. Д от Бойчиновци, че ще му продаде въздушна пушка "Хатсан 125", калибър 5.5 мм, и на 6 март същата година изпратил по куриерска фирма пратката до Монтана.

След като платил 150 лева за доставката Д. Б. Д. отворил пратката и установил, че вместо пушка е получил бутилка от безалкохолна напитка "Копрен" – 2,5 л, пълна с вода. Той подал сигнал в МВР и по случая било образувано досъдебно производство.

Сега съдът призна А.Г.Г. за виновен, че възбудил и поддържал заблуждение у Д. Б. Д., че ще му продаде въздушна пушка, и с това му причинил имотна вреда в размер на 150 лева.

За престъплението законът предвижда наказания до една година затвор или пробация.

Тъй като с оглед на нанесената щета, която е възстановена, а случаят е маловажен, съдът освободи обвиняемия А.Г.Г. от наказателна отговорност за извършеното престъпление и му наложи административно наказание "Глоба" в размер на 1000 лева, която да плати в полза на бюджета.

А.Г.Г. трябва да плати и 164,54 лева по сметка на ОД на МВР Монтана - разноски за експертиза.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Монтана.