Скандално нашумялата преди седмица пловдивска психиатърка, която беше закопчана за източване на половин милион лева от НЗОК, ще се изправи отново пред съда. Инна Бончева ще обжалва наложената й от Районен съд Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража”. 

Припомняме, пловдивчанката беше арестувана преди седмица, уличена, че е източила над половин милион лева от Здравната каса чрез измама със скъпоструващи лекарства. Според разследващите д-р Инна Бончева поставяла фиктивни диагнози за параноидна шизофрения и с помощта на фалшиви документи повече от година изписвала медикаментите, които се плащат от касата.

Една ампула от лекарствата струва между 700 и 900 лв. Лекарката ги продавала на черно срещу 300 лева, разказаха от прокуратурата. Служители на Икономическа полиция и ДАНС са претърсили адреси в Пловдив, Кричим, Първомай и селата Фотиново и Кърнаре, където са открити медицински протоколи, заготовки на печати на здравната каса, компютърни конфигурации.

По измислената от психиатърката схема са били съставени документи, съгласно които 52 лица уж са били нуждаещи се от въпросните три изключително скъпо струващи лекарства, които 52 лица нямат абсолютно никакво отношение нито към въпросния лекар психиатър, нито са били на прегледи, нито взимат тези лекарства, нито знаят за какво става дума.

Схемата е стартирала още преди две години - през януари 2017 година. До този момент са разпитани 80 свидетели. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на виновния лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, а наказанието, което я очаква, е между 1 и 8 години затвор.