Дъщерята на бившия президент на Ангола Едуарду душ Сантуш - Изабел се сдоби с обвинения от прокуратурата.

Г-жа Душ Сантуш, която е издирвана от анголското правосъдие, е обвинена в измама, отклоняване на средства и пране на пари, търговия с влияние и злоупотреба със социални фондове. Смята се, че тя е извършила тези нарушения, когато е била начело на борда на директорите на държавната петролна компания "Сонангол", каза на пресконференция снощи главният прокурор на Ангола Елдер Пита Грош.

Душ Сантуш е управлявала държавната компания в продължение на 18 месеца през 2016-2017 година. Ръководила е и други обществени компании в сферата на телекомуникациите и минната промишленост. Има дялове в португалски предприятия, включително занимаващи се с банкова дейност.

Изабел душ Сантуш твърди, че обвиненията са фалшиви и се повдигат по политически причини.

Подробностите по предполагаемите престъпления, в които е обвинена дъщерята на бившия президент, бяха разкрити в неделя от Международния консорциум на разследващите журналисти. 120 журналисти от 36-те медии, участващи в консорциума, проучиха изтеклите 715 000 документа, вече станали известни като "Луандалийкс" (по аналогия с Уикилийкс), пише "Дарик".


Анголските власти уверяват, че полагат всички усилия за връщането й в страната.