Образувано е досъдебно производство за компютърно престъпление от СГП по сигнал от шестима членове на ВСС, пет от които членове на съдийска колегия. В одита има сериозни съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е пробита. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

По това, което чета няма разлика между тази система, въведена 2015 и предишната. Всеки може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС и да види какъв натиск и лобиране има от тогавашния министър на правосъдието, Калпакчиев и други хора да се въведе точно тази система, като се извеждат аргументи, че предишната е недействаща и се съдържа пробив в нея. Пробиви, които има сега и при тази система, добави Гешев и подчерта, че положението е трагично.

Има конкретни констатирани опити за манипулация. Заданието, което ВСС е поставил пред одиторската фирма, е да провери информационната сигурност в системата, обясни Гешев.

Този случай е сериозен срив в доверието на гражданите към делата. Как да имаш доверие след като системата за случайно разпределение е смешна. Необяснимо е на какво се дължи тази огромна съпротива, която Лозан Панов и няколко дами, гравитиращи около него в началото на 2019 оказват и се опитват да предотвратят този ИТ одит, който вече се проведе и експертизата върху системата за разпределение на делата, подчерта Гешев.

Нямам никакви притеснения да питам Панов всичко, каза Гешев. Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Не се притеснявам от Лозан Панов, може би той ще отговори на въпроса ми, коментира Гешев.

Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК, отбеляза още главният прокурор.

„Тази внедрена от тях през 2015 система е може би по-лоша от предишната и се питам защо е бил този натиск за тази система, нямам обяснение. Защо 5 години една фирма поддържа тази система без пари. Търговска фирма се явява филантроп, това може би е първият такъв случай в съдебната система, коментира още Гешев.

Дошло е времето този проблем да се реши по категоричен начин. Как да имаме доверие в съдебната власт при положение, че може всеки един казус да бъде решен по несправедлив начин, попита реторично Гешев.

Възложих одит на тази система още с встъпването ми в длъжност, предполагам докладът ще е готов следващата седмица, обясни още Гешев.