Тричленен състав на Окръжния съд в Пазарджик постанови 8.5 г. затвор и 9500 лв. глоба в полза на държавата за религиозния проповедник Ахмед Муса днес.

Муса е подведен под наказателна отговорност с още 13 подсъдими за омраза на религиозна основа. Тя се изразява във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Затвор за 3.5 г. и глоба от 7000 лв. даде съдът на Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак. Други шестима от подсъдимите - Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев, получиха по 2.5 г. зад решетките с 6000 лв. глоба.

На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени присъди от по 2 години ефективно, а Александрина Ангелова беше единствената с условна присъда от 2.5 г. с 4 години изпитателен срок, съобщи videlinabg.com. Мерките на всички, без Ахмед Муса, остават подписка, докато на Муса бе определено "задържане под стража", която влиза в сила след излежаване на настоящата му присъда в случай, че няма окончателно произнасяне по делото.