Полицията в Пловдив започна системни акции срещу наркоразпространението в училищата в областта. Полицейски служители провеждат акция във всички 18 общини. Проверките се извършват около училищата, вече има и задържани.

До момента в операцията са проверени 85 учебни заведения. Пред шест от тях са задържани ученици между 15 и 17-годишна възраст, в които са открити наркотични вещества -  амфетамини, екстази и хашиш.

“Държането на наркотични вещества е тежко престъпление, което се наказва, както с лишаване от свобода, от 1 до 6 години, така и с глоба от 2 до 10 хиляди лева.”, обясни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

В ареста се намира и 24-годишен младеж с амфетамин.  Друго досъдебно производство е образувано срещу  17-годишен ученик, който държал в себе си  марихуана, която се опитал да изхвърли при появата на полицията. В района на Трето районно е спипан друг ученик с амфетамин и хашиш. Всички задържани ученици са от езиковите гимназии в града.

“Тези проверки ще продължат минимум два пъти или три пъти седмично, докато се справим наркоразпространението в района на учебните заведения на територията на  област Пловдив”, заяви категорично ст. комисар Йордан Рогачев - директор на ОДМВР-Пловдив.

От прокуратурата припомнят, че наказателна отговорност се носи и за притежание на еднократна доза.