Австралиецът Джок Полфрийман вече няма забрана за напускане на страната, след като днес Върховният административен съд окончателно отмени акта на Дирекция "Миграция " на МВР.

Така с решението си от днес, върховните съдии потвърждават и решението на първата инстанция, когато през януари административният съд в София отмени заповедта на директора на миграционната дирекция.

Според върховните съдии в закона за чужденците няма изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, за която вече няма основание да действа. Те допълват, че щом осъдителната присъда вече не се изпълнява, то са отпаднали и основанията за забрана за напускане на страната.

Припомняме ви, че Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. През есента на миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) (Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Виолета Магдалинчева) го освободи предсрочно с мотива, че е представил множество доказателства, че се е поправил за времето, прекарано в затвора.

Малко след това, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото срещу Полфрийман, защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила.

След решението да бъде условно освободен, Полфрийман остана близо месец в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. Той излезе от там в средата на октомври със задължението да се явява всяка седмица в местното районно полицейско управление. Към този момент имаше и забрана да напуска страната, която днес вече е отменена.