Специализираната прокуратура днес внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и срещу останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и пране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени в периода от началото на 2013 г. до 2018 г.

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че умишлено склонили представляващи търговски дружества да не плащат данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец". След това придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с редица транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

За пране на пари обвинение е повдигнато и на сина на Арабаджиеви - Вълчо, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Припомняме, Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март 2019 г. в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения. В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен. Той излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

Имущество за 310 милиона лева на сем. Арабаджиеви – под запор!

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани край Барселона (ОБЗОР)

Кои магистрати разпънаха чадър над Ветко Арабаджиев, докато той трупа милиони на гърба на държавата?Колкото и да е била гениална схемата на бизнесмена, тя не би била възможна без помощ отвън