Николай Филипов от Бургас е задържан по разследване за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления.

Крупният  бизнесмен, който предпочита да стои в сянка, е задържан при акция на Специализираната прокуратура.

Досега 49-годишният мъж бе повече известен като бившият мъж на бившата депутатка от "Атака" и журналистка Калина Крумова.

При претърсвания в офиса и дома му във вторник разследващите се натъкнали на 1 милион и половина лева в брой.

Според запознати Филипов е близък на бизнесмена Васил Божков, който е с 18 обвинения и от края на януари се укрива от родното правосъдие в Дубай.

В хода на разследването ще се проверяват неговите връзки със собственика на "Нове холдинг".

Неофициално се твърди, че е напълно възможно през него да са минавали част от парите, с които да се финансират протестите. Тази версия също щяла да бъде изяснена от разследващите.

От прокуратурата категорично отказват коментар.

Николай Филипов е крупен предприемач в региона с разнороден бизнес. Той притежава пристанище "Европа", което се намира на територията на бившата Бургаска корабостроителница. Бизнесменът има и интереси в земеделието, арендатор е на земеделска земя, развива селски туризъм в Странджа.

Кариерата му започва на Бургаската митница, където работи като инспектор, после се захваща с частен бизнес, като основният му е търговия с метали и скрап. Отваря магазин за мобилни телефони, върти няколко обменни бюра с баща си.

Филипов е роден на 29 септември 1971 г. в Бургас. Завършил е английска гимназия, след което електроинженерство в МЕИ и мениджмънт в УНСС.

Източник и Снимка: "24 часа"