Обвиниха бившата директорка на Главна Дирекция "Инфраструктура на отбраната" при Министерството на отбраната за непредпазливо причиняване на смърт на минувач покрай имот на ведомството, съобщиха от прокуратурата. Тя е с парична гаранция от 5000 лева и може да получи затвор до пет години.

Военно-окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишната бивша главна директорка Т.А.

Обвинението е, че от 04 февруари до 19 април 2019 г. в София е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения в качеството си на "Главен директор" на Главна Дирекция "Инфраструктура на отбраната" при Министерство на отбраната.

Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. "Ком" в гр. Хасково . На 19 април 2019 г., около 18,30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град, който получил черепно-мозъчна и гръдна травма. Заради травмите, мъжът е починал.

Ръководената от обвинената дирекция трябвало да се грижи за освободените войскови райони, включително и намиращите се в тях сгради чрез регионалните отдели "Инфраструктура на отбраната".

На ул. "Ком" в гр. Хасково бил разположен освободен войскови район. Неговата тухлена ограда била компрометирана и през декември 2018 г. вече видно е била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор "Хасково" при отдел РИО "Пловдив". През януари 2019 г. обвиняемата е уведомена, че оградата спешно трябва да се премахне, защото застрашава живота и здравето на преминаващите граждани. Трима служители също докладвали на директора нуждата от спешни мерки.

Обвиняемата не докладвала на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда. Това бездействието довело до смъртта на 58-годишния минувач.

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства.