Нечовешко и унизително третиране, погазена презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове. За тези нарушения на Конвенцията за правата на човека Ветко и Маринела Арабаджиеви са сезирали съда в Страсбург срещу България. Жалбата им е подадена преди около седмица, каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Дават на съд Ветко и Маринела Арабаджиеви

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях за престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари, е в спецсъда от декември м. г., но не може да стартира, тъй като няколко пъти съдията докладчик го прекратява. Наскоро апелативният спецсъд отмени поредното прекратяване, отказа да пусне Арабаджиев от ареста, но постанови съпругата му да остане под домашен арест с електронна гривна за наблюдение.

Според жалбата до Страсбург, разумният срок на задържане е нарушен, тъй като съпрузите са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице "релевантни и достатъчни основания" за това. Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.

Имущество за 310 милиона лева на сем. Арабаджиеви – под запор!

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им. 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава "границата на суровост" на третирането, пише още в жалбата.

Според нея е нарушена и презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. За това България е осъждана неведнъж. В жалбата са цитирани пасажи от мотивите на спецсъдилищата, произнасяли се по ареста на Арабаджиеви, които не поставят под съмнение вината им. Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му на шеф на спецпрокуратурата.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.

"Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", казва още настоящият главен прокурор.

В жалбата е посочено и визирането на Арабаджиеви на скорошните отговори на прокуратурата да Комисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, в които се твърди, че имуществото им е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието.

Спряха делото срещу Ветко Арабаджиев, пуснаха под домашен арест Маринела