7 години разследване и повторно образувано дело от Варненския окръжен съд - това е равносметката след нелепата смърт на 13-годишно момиче на Златни пясъци през лятото на 2011-а.

На 11 юли германската тийнейджърка Сара Ернст се удави в басейна на хотел “Берлин”. Случаят обикаля съдебните инстанции и за смъртта на детето все още няма наказан. Четирима застанаха пред Темида, двама бяха обвинени - като обвинението срещу един от заподозрените отпадна по давност.

След като веднъж стигна съдебна фаза и бе върнато за доразследване, на 15 януари 2020-а бе решено делото отново да влезе в съда. Разпоредителното заседание е насрочено за 19 февруари.

Два от основните доводи за новото разследване бяха, че на един от обвиняемите съдебното преследване е повдигнато в негово отсъствие, а родителите на момичето не са били уведомени навреме, за да предявят претенциите си в граждански искове.

Пред съда трябваше да отговарят Кирил Ябаджиев, ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта “Басейни” на хотела, Пламен Кипов, представител на строителния надзор, Александър Григоров - проектант в част “Технологична”, за когото производството бе образувано задочно, и спасителят на басейна Мирослав Костов. Именно срещу последния обвиненията отпаднаха по давност.

Преди 2 години майката на проектанта Григоров бе казала пред разследващите, че той е в Канада. “Александър Григоров все още не е открит. Няма го на адреса, на който е регистриран. Чрез външното министерство сме отправили официално запитване за пребиваването му в Канада, но оттам имаме отговор, че няма данни такова лице да пребивава в държавата”, каза за “24 часа” наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров. 

Що се отнася до родителите на Сара, прокурор Лазаров допълни: “Майката на момичето е починала. Бащата вече е уведомен официално и е наел адвокатска кантора, която да защитава интересите му пред нашия съд. Надявам се този път да няма процесуални пречки делото да тръгне.”

Нелепата смърт на малката Сара остави много въпроси без отговори. Момичето се удави, след като бе засмукано от тръба на басейна. Родителите били разведени и тя дошла на почивка в България с баща си Гюнтер Ернст.

Двамата отседнали в хотел “Берлин”. Във фаталния ден около 11,30 ч охранителят на хотела забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало безпомощно на дъното на басейна.

Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. Едва след като помпите били изключени, момичето било отделено от сифона.

По време на инцидента имало много деца в басейна и затова Сара не е забелязана навреме. Когато я извадили, вече била в кома. Веднага е откарана от реанимационен екип на болница в кв. “Виница”, но въпреки усилията на лекарите починала. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза сочи удавяне от вдишване на течност, потискане на жизненоважни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност.

Случаят бе поет от Варненската окръжна прокуратура.

Буквално ден след инцидента специалистът по водно спасяване към БЧК-Варна, Лаврентий Силов обясни, че помпата за пречистване на вода в басейна на хотела изобщо не е трябвало да работи. Той допълни, че пускането на такива помпи, докато има хора в басейните, е напълно недопустимо.

Детето е било засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за пречистване. Отворът е бил без предпазна решетка, недостатъчно широк и така се е образувало голямо налягане, което детето не е могло да преодолее.  Освен това стана ясно, че хотелският басейн работел незаконно, съоръжението е вътрешно, не било проверено и би трябвало да бъде празно. От хотела са подали молба за откриване на съоръжението на 24 юни. Крайният срок за посещение от междуведомствената комисия е 14 юли, т. е. в момента на инцидента те не са имали разрешение за работа, въпреки че са осигурили всичко необходимо, включително и воден спасител.

Басейнът на хотел “Берлин Голдън бийч” е един, но от три независими части. Обектът е завършен през 2001 г., а поддръжката му е била грижа на хотела.

По делото има 10 тома експертизи, показания на свидетели и други материали. Процесът обаче така и не стартира. Съдът прецени, че прокуратурата е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на правата на наследниците на починалото момиче и на подсъдимия Александър Григоров.

Според съдебния състав държавното обвинение не е представило никакви доказателства за наследници на Сара Ернст, което нарушава тяхното право да правят искания, възражения и всякакви други действия.

Второто съществено нарушение е, че не са правени опити да бъде открит и уведомен подсъдимия Григоров.

КОШМАР! Бащата на Сара не иска да стъпи в България след фаталния инцидент в хотела на Златните

Помните ли 13-годишната Сара, засмукана от сифон на басейн в Златни пясъци, пак ще нищят ужаса