Най-сетне прокуратурата стартира проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново.

Разследването стартира след писмена жалба на адвокат Иван Денев-баща на починалия в областната болница в старата столица Христо.

Жалбата на почернения родител е от 10 август, но разследването няма да се наблюдава от великотърновски прокурори ,защото всички са си направили отводи от случая.

Причината е, че зам.-апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на магистрата е главна медицинска сестра в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

По тази причина главният прокурор Иван Гешев е определил с разследването да се заеме прокуратурата в София.

Към този момент е образувана предварителна полицейска проверка и не е ясно дали по нея ще работи полицията във Велико Търново.

COVID-19 или лекарска грешка е убила абитуриента от Велико Търново?

Към момента са иззети всички писмени сведения от болницата – графици на лекари, дежурства, епикризи и всичко друго, което касае започващото разследване.

Предварителната проверка е образувано по чл. 123 ал. 1 от НК за немарливост или незнание при изпълнение на служебни задължения при престоя на 19-годишния Христо Денев в болницата, където е починал. 

Момчето е лекувано от COVID-19 18 дни и е издъхнало в реанимация на 31 юли.

По повод на трагедията адвокат Иван Денев публично заяви, че смята, че при лечението на сина му са допуснати нередности. От  епикризата, с която "Труд" разполага, става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.

Приеха в болница брата на починалия от COVID-19 абитуриент!