Окръжна прокуратура – София е внесла днес в съда искане за определяне на мярка за неотклонение спрямо Димитър Бонев и Страхил Алексиев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Димитър Бонев е бил привлечен към наказателна отговорност, след като на 27 декември 2019 г. в гр. Ихтиман в качеството си на длъжностно лице – директор на професионална гимназия, приел подкуп в размер на 5000 лева.

Въпросната сума му била дадена, за да не извърши действие по служба – да не изменя размера на наемната цена по договор за аренда, сключен през м. фeвруари 2015 г. между учебното заведение и търговско дружество. Престъпното деяние е било извършено от него в съучастие с другия обвиняем – Страхил Алексиев.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – София двамата са били задържани за срок до 72 часа.

Страхил заедно с брат му Радослав Алексиев имат фирми, занимаващи се с вторични сорувини и строителство, разбра Glas.bg. Двамата държат сметопочистването в града, а преди няколко години купиха и завода за електроди край Ихтиман. Хората в града говорят, че неофициално бившият кмет Бонев и сегашен директор на гимназията е в съдружие с тях в някои от бизнесите им.

Бонев е бивш кмет два мандата, няколко пъти общински съветник и председател на общинския съвет в града. В града се говори, че именно чрез Страхил Алексиев той е поискал подкупа от 5000 лв., свързан със земи - собственост на бившия селскостопански техникум в града, вече Професионална гимназия "Васил Левски", на която е директор от почти две години.

Предстои в съдебно заседание, което е насрочено за днес, Софийският окръжен съд да разгледа внесеното от прокуратурата искане за определяне на мярка за неотклонение.

Базата на двамата братя, пред която са задържани Бонев и Алексиев.

Арестуваха директор на гимназия в Ихтиман! Поискал подкуп...