Приемна за жертви на домашно насилие отвори врати в Пловдив. В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. 

Приемната се намира в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги". Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието. 

Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги" и фондация „Джендър алтернативи".

Жертвите на домашно насилие ще бъдат насочвани към приемната от лекарите в университетската болница. Обикновено пострадалите идват в здравното заведение, да си извадят медицинско за нанесен побой или търсят спешна медицинска помощ.

Приемната ще работи всеки понеделник от 9 до 5 часа. Консултации на жените, жертва на домашно насилие ще дават психолог и юрист.

Екипите на фондацията са готови да реагират спешно и през останалите дни от седмицата. Специалистите разясняват на пострадалите законодателството, като им предлагат и социална помощ.

Случаите на домашно насилие зачестиха изключително мнтого през последните няколко години. Много от инцидентите, стигнали в медиите, всъщност са с фатален изход - жертвите са пребити до смърт.

По данни на специалистите, в Пловдивска област се водят най-много дела за защита от домашно насилие. В Консултативния център на Фондация „Джендър алтернативи" за миналата година са проведени 437 консултации на хора, пострадали от домашно насилие.