Полицията го открива след преглед на всички около 400 коли на записите от видеокамерите в района

Виновният за смъртта на колоездача е с българско и с шведско гражданство

Шведският гражданин Вежди Иляз, който блъсна с автомобил 37-годишния глухоням велосипедист Месут Мустафа вече е обвиняем.

31-годишният мъж е обвинен от окръжната прокуратура в Кърджали в причиняване на смърт по непредпазливост, както и че е избягал от местопроизшествието. С постановление на наблюдаващия прокурор от 19 юни Вежди Иляз е задържан за 72 часа. Предстои в кърджалийския съд да бъде внесено искане за задържане под стража.

Десетки автомобили проверили полицаите, докато стигнат до Иляз, седял зад волана на колата, с която бе прегазен колоездачът.

Окървавеният

труп на мъжа

беше открит

захвърлен в

канавка

край международния път за Гърция на 500 метра от разклона за село Загорско.

Мъртвото тяло било забелязано от туристи, пътуващи към ГКПП Маказа в събота преди обяд. Сигналът е подаден на спешния телефон 112 към 10,30 ч. Веднага на място е изпратена група криминалисти. Заради огледа беше затруднено движението на натоварения път. Автомобилите бяха пропускани само по едната лента, а полицай регулираше движението.

Самоличността на Месут Мустафа била установена още по време на огледа. Загиналият е жител на момчилградското село Горско Дюлево. 37-годишният мъж бил глухоням и често се придвижвал с велосипед. Полицаите открили строшеното му колело, захвърлено на 10-ина метра от тялото в ливада край пътя.

За последно Месут бил видян в Момчилград в петък вечерта. Вероятно инцидентът е станал часове по-рано.

Мъжът често

използвал

международния

път за Гърция,

за да се прибере в родното Горско Дюлево. То се намира в планински масив и пътят от Момчилград до селото е доста стръмен. Затова Месут предпочитал да използва полегатия път за ГКПП Маказа.

На няколко километра от мястото, където бе намерено тялото, има въжен мост, от който има пряк път за Горско Дюлево.

Още в началото на разследването основната версия на криминалистите е, че глухонемият мъж е жертва на пътен инцидент. Вероятно е бел в средата на платното, когато е бил връхлетян от автомобил, движещ се с висока скорост. За това говорят следите от дълъг спирачен път на асфалта.

След сблъсъка вероятно шофьорът е издърпал тялото на Месут в канавката и е захвърлил във високата трева велосипеда.  

“Не можем да проумеем какъв е бил този човек зад волана. Как може да блъснеш с автомобил някого и просто да го захвърлиш в канавката, а да не му помогнеш? Не казвам, че Месут не е имал вина.

Той караше стар

велосипед, не

ползваше

светлоотразителна

жилетка,

но не заслушаваше да му се случи такова нещо”, заяви кметът на Горско Дюлево Сезгин Ахмед.

Още при първия оглед на местопроизшествието разследващите открили и следи от автомобила. Станало ясно, че той е френско производство и е светлосин. Още в събота е започнало преглеждането на записите на видеокамерите в района. Във времето от 22 ч на 14 юни до 6 ч на 15 юни, когато според разследващите е станала катастрофата, по международния път са преминали над 400 автомобила. Първоначалните опасения на разследващите били, че извършителят е напуснал страната през намиращия се на 30-ина километра ГКПП Маказа и е избягал в Гърция.

След преглед на записите на граничния пункт тази версия била отхвърлена. Наложило се полицаи по места да издирват светлосини автомобили френско производство. В акцията били ангажирани всички полицейски управления в района.

Три дни след инцидента полицаи открили автомобил със следи от катастрофа.

Той бил с

шведска

регистрация,

което затруднило

издирването му Автомобилът бил скрит в гараж в кирковското село Метличина, което се намира на 15 км от местопроизшествието. Собственик на светлосиньото “Пежо” се оказал 31-годишният Вежди Иляз. Той имал и българско, и шведско гражданство, защото от дете живеел в скандинавската държава.

Според съселяни на младия мъж той се бил завърнал в родния край неотдавна. Бил спестил пари и възнамерявал да започне собствен бизнес тук. Смятал да отвори дюнерджийница в центъра на Кърджали.

В родното село на Месут все още не могат да повярват на случилото се. Въпреки че бил глухоням, той бил трудолюбив и никога не отказвал каквато и да било работа. Най-често помагал на съселяните си в селскостопанската работа срещу дребни суми.

Загиналият велосипедист се грижел за възрастните си родители. Баща му е инвалид. В селото се надяват виновникът за произшествието да получи заслужена присъда.

Преди 2 месеца на отсечката на смъртта катастрофира и Лютви Местан

Отсечката на смъртта - така наричат участъка от пътя за ГКПП Маказа край разклона за село Загорско. На 14 април в района загина 6-месечно бебе. То се возело със семейството си с беемве от Кърджали по посока ГКПП Маказа. На разклона автомобилът се сблъска с “Фолксваген Фаетон”, управляван от лидера на партия ДОСТ Лютви Местан, при опит на политика да се включи в главния път.  

При последвалия зверски сблъсък беемвето излетя от пътя и се приземи в близкото дере. При катастрофата загина 6-месечното момиченце, а 9-годишното му братче и родителите им бяха ранени.

Местан беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Разследването по делото беше удължено с два месеца заради забавилата се автотехническа експертиза.