Специалисти от Кеймбриджкия институт за изследвания със стволови клетки откриха начин да обърнат стареенето на главния мозък в обратна посока.

Експериментът, разбира се, е проведен с плъхове. Учените са изследвали централната нервна система в стари и млади индивиди, за да определят влиянието на увеличената нееластичност на мозъка върху функциите на клетки, предшестващи олигодендроцитите. Това са мозъчни клетки, които изолират аксоните, създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на преминаване на импулсите, излъчени от невроните.

Миелиновата обвивка обикновено се уврежда при невродегенеративни заболявания като множествена склероза.

Какво са направили биолозите?

Клетки предшественички на олигодендроцитите са били трансплантирани от стари на млади плъхове като се оказало, че те се върнали към младия фенотип, съобщава Medicalxpress.

Освен това учените създали материали, имитиращи младия и стария по-нееластичен мозък. В клетките предшественички на олигодендроцитите бил отделен протеин, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.