Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата е внесла закон в деловодството на парламента, с който да отпадне съкратеното производство, както и намаляването на присъдата при самопризнание в случаи на престъпления, довели до тежки телесни повреди, както и при убийства.

Повод на законодателната инициатива на левицата са многото тежки криминални деяния (тежки убийства и изнасилвания на деца), станали това лято у нас, както и широкият обществен отзвук от тях.

„Чувството за безнаказаност и несправедливост е огромно у хората. Много политици и почти всички партии говориха по тези случаи, наддаваше се за наказания и т.н. Но това останаха само думи, без реални действия. Време е да спрем с говоренето и да пристъпим към конкретни мерки“, настоя Нинова.

Лидерът на левицата призова законопроектът да бъде един от първите, който ще разгледа парламентът при възобновяване на работата си след лятната ваканция на депутатите, както и колегите ѝ от останалите парламентарни групи да го подкрепят. „Настояваме за бързо разглеждане, бързо приемане на две четения, ако трябва и със съкратени срокове, за да се приложи за конкретните случаи“, допълни още тя.