Затягат се отношенията между Турция и САЩ. След отказа на тихоокеанската държава за продажба на изтребителите F-35 на нашата южна съседка,

Реджеп Ердоган беше категоричен - щом не сте вие, ще се обърнем към друг. 

Така и стана. Турция вече преговаря с Русия за покупката на СУ-35.

"Това обаче може да бъде само временно решение за страната", заяви Исмаил Демир, ръководител на секретариата на отбранителната промишленост на страната.

Той заяви, че преговорите все още са в своя начален етап и е нужно дълго да се говори за партньорство между двете държави в тази област. 

Турският президент посети въздушното изложение MAKS-2019 в Московския регион миналия вторник заедно с руския президент Владимир Путин. Тогава беше съобщено, че Ердоган се е интересувал от руските изтребители Су-35 и Су-57. Темата е била обсъдена и по време на преговорите с президента на Русия.

Купуването на Турция на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 вече предизвика търкания в отношенията между Турция и Съединените щати. 

Вашингтон поиска Анкара да се откаже от сделката и да закупи американските системи „Пейтриът“ вместо руските С-400. 

САЩ не изключиха възможността да забавят или дори да отменят продажбата на най-новите изтребители F-35 на Турция, което се и случи, след като участието на страната в програмата беше ограничено.