Всеки от нас е гледал филми, в които крадци обират банки с изключително високо ниво на сигурност. Виждали сме да се промушват през лазери, да разбиват трудни пароли, да се промъкват през дебели метални врати и то без да бъдат забелязани. Централната банка в Испания залага на изключително интересен метод за защита.

Система на институцията в Мадрид пълни златния трезор с вода, ако някой се опита да влезе без разрешение. И това е само едно от препятствията. Сценарист е решил да пресъздаде нагледно ситуацията, на която могат да се натъкнат желаещите да обират банката. Престъпник от сериала на Netflix "La Casa de Papel" слага екипировка за гмуркане, за да преплува през наводнения златен трезор, а сцената изглежда достойна за изпълнение от някой от враговете на Джеймс Бонд, съобщава Bloomberg.

Разликата с действителността е, че обирджиите в третия сезон на хитовия сериал, познат в англоезичния свят като "Money Heist", пробиват само една блиндирана врата, за да достигнат златото. В реалния свят има три стоманени. Първата и най-голяма тежи 16,5 метрични тона. Тя приляга толкова плътно към касата, че, поне според централната банка, дори пухче ще ѝ попречи да се затвори плътно.

Порталът води към 35-метрова асансьорна шахта към стая, в която има прибиращ се мост. Преминете ли през него, се озовавате пред втора стоманена врата. Именно това място ще се напълни с вода, ако крадци се опитат да влязат. Откакто трезорът е завършен през 30-те години на миналия век, досега никой не се е опитвал да влезе. Трите врати са стоманени, но не и неръждаеми. Затова винаги са покрити с тънък слой вазелин. Всяка от тях трябва да бъде отворена едновременно от двама служители на институцията, които имат ключове и код.

Не е ясно колко от златото, което централната банка притежава, се намира там. Част от него е в Швейцария. Към юли тя притежава 9,1 милиона тройунции, или $13,7 милиарда по пазарни цени. Фолклорът около защитите се оказва неустоим за създателите на сериала и феновете му. Над 34 милиона домакинства са видели поне една серия от трети сезон от пускането му през юли.

В първите два сезона бандата влезе в печатницата на Испания и си тръгна с почти €1 милиард прясно отпечатани банкноти. В третия те се насочват към централната банка в опит да накарат властите да освободи един от задържаните по-рано.