Изкуственият интелект заема все по-водещо място в живота на хората и в развитието на технологичните компании. С течение на времето започнахме да се успокояваме все повече и повече, че няма опасност роботите да се намесват по опасен начин в живота ни, но реално така ли е?

Това е нещо, което глобалните водещи технологични компании успяха да засадят в съзнанията ни - изкуственият интелект няма да превземе човечеството. Но някой замисли ли се защо им е реално да ни успокояват? Крият ли нещо? Amazon и Microsoft например са сред компаниите, които могат да са начело на глобална надпревара във въоръжаването, базирано на изкуствен интелект.

Най-големите 50 високотехнологични компании са класирани от холандска неправителствена организация "Pax" по три критерия: Могат ли да разработят технология, която да доведе до появата на роботи убийци? Работят ли по свързани с подобни възможности военни проекти? И възнамеряват ли да се въздържат от подобни разработки в бъдеще?

В последните години употребата на изкуствен интелект, който позволява на оръжейна система автономно да избира и атакува целите си, предизвиква големи етични дебати. Критиците на такива системи твърдят, че разработването им заплашва международната сигурност и дори, че оръжейните системи с изкуствен интелект могат да доведат до трета революция във военното дело, след изобретяването на барута и атомната бомба.

"Защо компании като "Амазон" и "Майкрософт" не отричат, че разработват тези изключително спорни, бойни системи, които могат да решат да убият човек, без намесата на друго човешко същество?", пита Франк Слайпер, водещият изследовател зад публикувания доклад. Класацията на Pax определя 22 високотехнологични компании, като носещи "среден риск".

В същото време 21 компании са определени като "високорискови". Гигантите "Амазон" и "Майкрософт" попадат в тази категория, като в момента се конкурират за държавна поръчка от Пентагона на стойност 10 милиарда долара, за разработката на "облак" за данните на американската армия.

Има и компании, които са в категория "най-добри практики", което означава, че дейността им едва ли ще доведе до появата на "роботите убийци"? Тези компании са 7, като сред тях са фирми като японската "Софтбанк", която е известна с хуманоидния робот Пепър. Но не са само технологични компании.

През изминалата година стана ясно, че дори от Пентагона разработват стратегия и технология, с които да внедрят изкуственият интелект в армията на САЩ. US военните искат да изградят система, с която да управляват своите машини и роботи, които от своя страна да са разположени във всички части на света. Идеята може би стои и в основата на големите технологични компании, чрез които страната да придобие мажоритарен военен контрол по целия свят.

Дали тук не ставаме свидетели на една изключително добре разработена стратегия за хегемонизиране на населението? "Автономните оръжия неизбежно ще станат оръжия за масово поразяване, защото ако хората не са включени във веригата на взимане на решения, само един човек ще може да активира милион оръжия. Или 100 милиона", казва Стюарт Ръсел, преподавател по компютърни науки в Университета на Калифорния в Бъркли.

"Реалността е, че автономните оръжия ще бъдат разработени от корпорации. Когато започне кампанията дали тези системи да получат широко разпространение, корпорациите ще играят огромна роля", казва още Ръсел. Именно това е идеята на САЩ.