Хотел „Тримонциум” е една от най-представителните сгради на Пловдив, превърнала се за няколко поколения в емблема на града. Така са известни пловдивчани в другите градове и чак по Европа и Америка: „Пред Тримона, майна...”. Първата копка на сградата е направена през 1954 година, а точно на днешния ден - на 2 септември 1956, година хотелът отваря врати за своите гости.

Освен с четириетажната леглова база, разполага и с конферентни зали, голям ресторант – градина, кафе-сладкарница, а в западното крило е прочутият „Бумбарник”. Незаличими са спомените на каничка червено вино и прочутия пловдивски бумбар, чийто майстор е една от известните личности на града.

Красив фонтан, страхотна градина, уникална атмосфера! И център на специалитетите от субпродукти: бумбар, шарден, търнак, агнешки главички, чревца, език и други дреболии и вкуснотии. Това беше „Бумбарника” за 3 поколения филибелии. 

Всъщност странен култ към карантията има в Пловдив от далечни времена. А според някои даже градът ни е единственото място на света, където е имало „Бумбарник” – и то на пъпа му, в най-луксозния за времето си хотел - „Тримонциум”.

Всичко започва през далечната 1956-а, когато се открива Тримона. Тогава се ражда и една безумна идея, която впоследствие се оказва гениална - в менюто да има бумбар. Все още има пловдивчани, които с носталгия си спомнят как са се редили на опашка, за да се освободи място в Бумбарника. Където пък изобщо нямаше нужда от меню – хората си знаеха: бумбар и каничка вино.

За поколения пловдивчани това е мястото на първите любовни трепети, на техните абитуриентски балове, сватбени тържества, концерти на любими изпълнители.

   

След промените от 1989 година хотел „Тримонциум” става част от веригата хотели „Принцес интернационал”, после е продаден на друга турска верига, появяват се някакви странни надписи на фасадата. Пловдивчани водят война срещу кича и идеята отпред да се появят лъвове или други чудесии.

Славата на „Тримонциум” помръква. Вместо лятна градина вече има басейн. Вместо „Бумбарника” има казино... Това вече не е „Тримона”.