Един млад пловдивчанин, пълен с мечти, има нужда от нашата помощ. Студентът от Медицинския университет под тепетата Петър Радев наскоро е чул страшната диагноза остра миелобластна левкемия. Той се обърна към всички с послание във Facebook за извършване на безплатен тест, с който всеки помогнал може да бъде включен в международната листа на донори за съвместимост с някой пациент и евентуално дарение на костен мозък. 

Предлагаме ви цялата публикация на младия мъж без редакторска намеса:

"Приятели, за съжаление наскоро бях диагностициран с остра миелобластна левкемия и тези дни ще започвам лечение. Въпросът е, че съвсем скоро ще имам нужда от донор на костен мозък. В момента с помощта на мои колеги се организира тестване за HLA съвместимост, за което е нужно само вземането на малко кръв.

Този тест е безплатен и с него ще бъдете включени в международната листа на донори, където сте анонимни и ако се окаже, че сте съвместими с някой пациент, имате избора да дарите костен мозък за него. Имате и правото да откажете, ако сте съвместими с някого, но цялата процедура за вземане на костен мозък трае 1-2 минути, малко е болезнена, но може да спасите нечий живот с това дарение.

Процедурата не крие никакви рискове за донора. Има и втори вариант, който е конкретно тестване за специфичен пациент и се извършва в Александровска болница в София, но то струва 370 лева и не мога да карам никой да плаща такава сума и не сте и длъжни по никакъв начин.

Единствено Ви моля от сърце, който има възможност, утре цял ден ще се организира вземане на кръв в отделението по урология в Окръжна болница Пловдив за HLA типизация, която ще се извърши в София, безплатно е и е истинска възможност да спасите човешки живот, ако не моя, то поне на друг човек.

Доколкото знам, ще се организират и други дни за вземане на кръв, но за момента не знам кога ще е това. Този тест се извършва в Александровска болница в имунологията. За хората, които са в София, ще им е по-удобно направо там. Безкрайно ще съм ви благодарен, който има възможност, да се тества и да сподели с близки и приятели, ако могат и те да се тестват."