Над 10% от децата по света, или около 20 милиона, са лишени от животоспасяващи ваксини миналата година. Данните са на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. 

Голяма част от тях не са имунизирани срещу тежки заболявания като дифтерит, тетанус, дребна шарка и коклюш стагнират.

Световното ниво на базово покритие откъм ваксинации срещу тези зарази от 2010 година насам е на 86 на сто. Процентите са високи, но недостатъчни според ООН, особено след надигналата се епидемия от дребна шарка. През миналата година са били регистрирани по света 350 хиляди случая на това заболяване, или два пъти повече в сравнение с 2017 година, сочат данните.

В своя годишен доклад върху глобалното ниво на ваксинации специалистите предупреждават, че милиони деца на нашата планета не получават всички ваксини, предпазващи ги от смъртоносни болести, съобщава clinica.bg. Положението е още по-тревожно, предвид нарастващата епидемия от дребна шарка. Статистиката на ООН за първи път отчита ваксинирането срещу човешкия папиломен вирус /HPV/, което предпазва от рак на шийката на матката.

През 2018 г. 90 държави, повечето от които се причисляват към богатите, включиха HPV в своите национални програми. Това означава, че ваксината е на разположение за 33 процента от момичетата по света. И въпреки напредъка в областта на борбата с папиломния вирус, специалистите констатират тревожна стагнация при ваксинирането в световен мащаб. Тя е причинена от конфликти, от неравенства и известно подценяване на проблема.

Първите данни за тази година в никакъв случай не са успокояващи. Регистрираните заболявания от дребна шарка през първото тримесечие на 2019 година са се увеличили 4 пъти в сравнение със същия период на миналата година, отчита докладът.