Баба от Карлово “погреба” снахата на покойния си син, за да омилостиви съда и да отърве солена глоба на семейството си. 

Всичко започнало още през лятото на 2017 година. Тогава, все още жив, синът на хитрата баба седнал зад волана на своето “Ауди” под влияние на алкохол. Катаджии го спрели за проверка, а дрегерът отчел 0.96 промила алкохол. Веднага бил съставен акт, а на мъжа била наложена глоба - 1000 лв и отнемане на книжката за 1 година. 

Бабата и дядото обаче не оставили така казуса и обжалвали наказателното постановление в съда, разказват от TrafficNews.

Междувременно синът им починал и бабата и дядото започнали да се грижат сами за внучето си. Именно така възрастната пенсионерка планирала да омилостиви магистратите. 

"... Снахата и тя почина, на 25 години …“, „… снахата и тя си замина млада, на 25 години…“, казала бабата под клетва.

Целта била да се изтъкне факта, че бабата и дядото са сам сами и внучето няма необходимата финансова и попечителска подкрепа. Пенсионерите поискали от съда наказанието да бъде намалено. 

Така и станало. Магистратите от Районния съд в Карлово се смилили над семейството и глобата станала наполовина - 500 лева и 6 месеца лишаване от право на управление на автомобил. 

Няколко дни по-късно обаче станало ясно, че снахата е жива и здрава в чужбина, където вероятно е започнала нов живот. Така бабата е привлечена към наказателна отговорност заради изречени лъжи под клетва. 

Тя обаче отново наела адвокат и жалвала присъдата си с мотивите, че под "заминала" имала предвид, че си е тръгнала. Магистратите обаче резонно показали нейните показания, в които ясно е записано "синът ни си замина, снахата и тя почина на 25 години, замина си млада". Това оправдание изобщо не миналото, нито изтъкнатото, че не представлявала обществена опасност. 

Заради лъжесвидетелстване пенсионерката е осъдена на шест месеца затвор, като присъдата е заменена с три години изпитателен срок. Окръжните магистрати в Пловдив категорично потвърждават присъдата от 6 месеца условно заради това, че е изкарала мъртъв жив човек.