12 лекари експерти вече близо половин година не могат да решат колко са слепи братята Горан и Станьо Маринови от Долни Дъбник. Двамата шофират без проблеми луксозните си автомобили, макар по документи да са слепи като къртици, съобщава Trafficnews

Въпреки ангажирането на всички институции с наглата измама, братята не претърпяха някакви съществени санкции досега. Двамата имат наложени глоби, защото са карали без свидетелство за управление. Такива актове Горан и Станьо обаче имат много през годините, но заради шума около тях скоро не са забелязвани демонстративно да фучат с лимузините си.

Спрени бяха и инвалидните им помощи, които взимаха именно заради становището на ТЕЛК за 100 процента слепота, което призованите да дадат мнението си лекари и до днес не могат или не искат да оборят.

Дали защото не виждат очевидното, че те не са напълно слепи или от страх да не променят диагнозата на техни колеги светила в медицината, засега не е ясно.

Новоназначените експертизи трябваше да дадат отговор на прокуратурата и разследването дали Горан и Станьо са погазили законите, издействайки си невярна диагноза.

На практика, въпреки образуваното дело и вълната от обществено възмущение, братята продължават да живеят безнаказано. Макари да се отказали да сядат зад волана, те са спрели и да играят ролята на слепци на обществени места, разказват жители на Долни Дъбник.

До необходимостта от експертно мнение колко виждат братята се стигна, защото в България няма достатъчно модерен апарат, който да елиминира субективната преценка на лекарите.  На базата на становището на дузината експерти прокуратурата трябва да реши дали да повдигне обвинения на Горан и Станьо Маринови, за които има съмнения, че са издействали пред ТЕЛК документи за инвалидност с фалшиви изследвания.

Темида е милостива и за старите прегрешения на единствените слепи шофьори в света. Върховният касационен съд се бави с решението си дали да потвърди присъдите им на по- долни инстанции за пране на пари.

Засега от цялата фамилия в затвора е единствено майката на братята, която като Маг Иванка успя да завлече колосалните 2 млн. долара от наивни палестинки.

Комисията "Антикорупция" пък конфискува златни бижута за 250 000 лева и луксозни коли за 140 000 лева от ромския клан в Долни Дъбник. Това обаче не се е отразило на стандарта на живот на Маринови, твърдят техните съседи.

Ако бъдат потвърдени присъдите на братята за пране на пари, ще бъде конфискувано имущество на Станьо Маринов за 2 847 297 лева.

Веднага след като излъчихме разследването за слепите шофьори, в редакцията постъпиха сигнали за още подобни случаи на явни измами. Тарикати, които по документи са със 100 процента инвалидност, вършат неща, които са невъзможни с оглед диагнозите им. Но живеят безнаказано, като нашите герои от Долни Дъбник. Очакваме да разберем и какво ще измислят експертите за тяхната слепота и дали ВКС ще реши те да понесат вината си.