Семейството на Елица Маврова, което от дълги години живее в Чехия, попадна в изключително неприятна ситуация, след като бе глобено малко след като се членовете му се прибраха в България. Причината - не успeли да намерят начин да си закупят винетка.

„Влязохме през ГКПП „Калотина” и се опитахме да си купим винетка, защото знаем, че в България пътуването е с такива. Предните години сме си купували винетки на бензиностанци при ГКПП-то и мислихме и този път да направим същото.

Като влязохме в самия пункт се оказахме в много сложна ситуация поради големия поток от коли в обратна посока. Там има една малка будка за винетки, но беше затворена. Следващата възможност беше бензиностанцията.Влязохме там и те ни казаха: „Не продаваме винетки, не знаем къде се продават”. На самата бензиностанция имаше патрул на „Гранична полиция” и попитах един от полицаите от къде да си купим винетка. Той ни каза, че на 13 километра има друга бензиностанция и от там може да си купим”, обясни пред Нова ТВ Маврова.

Малко след като минали границата и продължили движението си семейството на Елица са спрени от служители на БГ тол. Обяснили им ситуацията, но те решили да ги глобят със 70 лева и задържали документите им, докато не я платят. Младата жена заяви, че ще си търси правата: "Успяхме да подадем жалба в БГ тол и АПИ. Ще търсим и адвокатска помощ и такава от чешкото посолство, защото сме чешки граждани", обясни тя.

"Този случай със сигурност ще бъде проверен. На ГКПП „Калотина” има 4 пункта, от които се закупуват винетки и 6 места за самообслужване", пък заяви проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Той е категоричен, че пунктовете са работили на 29 август и са продадени хиляди винетки.

„Държавата е предвидила и закупуване на електронна винетка. Докато са стояли в колата са могли да си закупят такава през мобилния телефон”, коментира проф. Олег Асенов.

„Когато се плаща на място с карта служителите на БГ тол нямат право да задържат документите на глобените хора. Ако се плаща в брой на място – тогава имат такова право. За плащане на глоба по банков път трябва да се издаде акт за установено нарушение”, заключи той.