Истинска римска тоалетна от средата на ІІІ век е сред артефактите, които вече са експонирани от западната страна на Римския форум в Пловдив.

Разположена е до една от главните улици в посока север-юг. Тя се пресича под прав ъгъл с тази от изток-запад. Настилките от огромни каменни блокове са отлично запазени. В момента специалисти под ръководството на реставратора Никола Стоянов оформят фугите и мият камъните със силна водна струя.

"Трябва да е добре почистено, за да сработят материалите и да се получи добра консервация", обясни експертът.

Една от атракциите е римската WC на 1800 г., наричана още латрина. Тя представлява улей, който се е оттичал в общата канализация. Непрекъснато през него е минавала чиста вода, за да поддържа хигиената.

"Няма да функционира, но е добре съвременните жители да я видят", казва реставраторът.

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/437/Image_7593437_128.jpg

Реставраторът Никола Стоянов /вляво/ почиства фугите на древната настилка.

Западните пропилеи на Форума (eдин от главните входове) са напълно оформени след продължилите 4-годишни разкопки. Обектът добива завършен вид, след издигането на три колони и още две бази встрани от тях. Изградени са стълбищата от северната и южната част. По тях хората ще слизат до старините. Те пък ще бъдат експонирани сред зелен килим. Тревата вече е посята и дори леко поникнала. Работник трамбова на ръка пръстта край древните останки.

Вече са изложени лапидарно и артефактите - различни архитектурни елементи, открити на обекта, пише 24 часа. Форумът на Филипопол е функционирал от т до V век и е с 4 строителни периода.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/440/Image_7593440_128.jpg

Специалисти работят около римската WC, която също е експонирана.

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/438/Image_7593438_128.jpg

Западната част на Римския форум все повече добива завършен вид.

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/439/Image_7593439_128.jpg