Местните жители ще изразят недоволството си срещу пожарите и замърсяванията, чиито източник е индустриалното предприятие. Затова те възнамеряват да блокират пътя до него в петък, събота и неделя. Искането на хората е заводът да спре. Протестите ще стартират в 6:15 сутринта, с пристигането на първите камиони.

"Пожарът започна в неделя вечерта и продължава до момента. Цяла седмица очакваме становище на отговорните институции и власта, но към момента такова няма", споделят в социалните мрежи организаторите, съобщава trafficnews.bg

От Районна прокуратура-Пловдив информираха, че е започнала проверка за евентуално престъпление против околната среда. Срокът на приключването е едномесечен. Проверката е възложена на служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Образувана е преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване на чистотата на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив в село Шишманци.

Припомняме, че огънят продължава вече четвърто денонощие. Вчера сутринта десетки жители на Шишманци, Белозем и Стряма се събраха на спонтанен протест, а много от тях носеха маски.  Те разказаха, че редовно в завода се случват пожари. Според тях тази част е най-плодородната в България и една такава огнена стихия и последвало замърсяване на въздуха, би убило всякаква реколта, а дори би повлияло на животновъдството.

Още вчера протестиращите се зарекоха, че всеки ден ще се събират пред завода, докато държавата не предприеми мерки за отстраняването на проблемите. Те поискаха строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на бъдещи пожари.

Протестът бе подкрепен и от представители на местната власт.