Публикувани са нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефа му Иван Тодоров, документите са публикувани на сайта на прокуратурата.

До момента от прокуратурата съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото. Според обвинението доказателствата са изключително обезпокоителни, тъй като се касае за атака срещу държавността.

Новите разговори пък ясно сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл.

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане. Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата.

Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи. Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производсто № 142/2019 г. по описа на СО – СП, пишат от Прокуратурата.

Ето и какво съдържа самият разговор:

Георги Янков: имаш ли достъп до телеграма? (приложение за криптирана чат комуникация)
З. М.: аа Георги Янков: до телеграма му имаш ли достъп З. М.: неговия ли не.

Георги Янков: … не се разбира … заключен компютъра … не се разбира … З. М.: ама неговия телеграм, с такова с пин код и парола не може никой да му влезе, ма не то никой не може да ми го отвори.
Георги Янков: той снощи поне си изтри всички чатове с мен.

З. М.: да, той ми каза, ма ние не сме си писали … не се разбира … не мога да повярвам как са стигнали до него, честно ти казвам.
Георги Янков: пич … не се разбира … тва са ченгета, ако се чудиш как ще те отърват от бизнеса, ей тва е начинът, ей тва е … не се разбира …

З. М.: аз съм сигурен че няма да има доказателства, че е той.
Георги Янков: ти сещаш ли се това ако … не се разбира … ако се разсмърди, не знам, дано да не е … не се разбира …

З. М.: не, не направо .
Георги Янков: отваряме сделки

З. М.: аз щеше да ти казвам, аз си помислих че е няква шега разбираш ли?
Георги Янков: Д. ми вика - ела тука искат да поговорят за тоя случай, аз си мисля, че тука нещо там, оня, аз викам … не се разбира … нали тя пишеше едни мазни писма на Я. К. викам явно нещо си гукат.

З. М.: ама и аз тва щеше … не се разбира …
Георги Янков: тоя …………….. му удари белезниците.

З. М.: да, все едно ще тръгне да бега, глупости.
Георги Янков: те от компютъра му нищо не могат да гледат, нали така, в смисъл аз не знам дали в … не се разбира … могат да те накарат да си вкараш.

З. М.: по принцип не.
Георги Янков: да се декриптираш съдържанието.

З. М.: … не се разбира …
Георги Янков: … не се разбира … изобщо не знам за какво е снимал, ааа между другото, чакай да си изтрия, изтрий го … не се разбира … за тва, дето ти бях писал вчера, не знам дали … не се разбира … майтап майтап … не се разбира … там оня … не се разбира … там оня въпросник от банката разбираш ли?

З. М.: аааа, ама то тва беше многооо, ае ще го изтрия (и двамата си изваждат телефоните).


Георги Янков: имаш ли още от … не се разбира … имаш ли нещо от банката?

З. М.: да имам … не се разбира … трябва ги махна ……. кога да ги махнеш?
Георги Янков: мм не знам … не се разбира … от моя компютър нищо не могат да вземат, защото при мене … не се разбира …

З. М.: моят е криптиран, ама ако се отключи, могат.
Георги Янков: при мене е криптиран дял в криптирания дял тоест хиден … не се разбира …

З. М.: не, аааа, имам предвид, че на мен също не могат да ми вземат, ама ако ме накарат да го отключа.
Георги Янков: … не се разбира … само че аз, като ги свалях файловете, първо не бяха на криптирания ми дял, може ли да е останала някаква следа … не се разбира …

З. М.: ще видим криптирания дял … не се разбира …
Георги Янков: нали като ги даунлодвах, си ги даунлоднах на некриптирания, след туй ги копирах на SSD-то (вид твърд диск).

Георги Янков: … не се разбира … компютрите щели да извършват процесуално следствени действия в офиса.
З. М.: аз мисля да ходя да си изтрия това от банката дали ще е нахално сега да го … не се разбира …

Георги Янков: не, отивай … не се разбира … (З. М. влиза в офиса като след няколко минути се връща отново на терасата).
Георги Янков: но тва между другото и да има нещо на компютъра ти … не се разбира … защото в рамките на теста каквато и информация да сме добили, ние
сме длъжни да я изтрием след края на теста.

З. М.: да аз … не се разбира … Георги Янков: … не се разбира … тука друга опасност, сега ако тръгнат да взимат компютри, че имаме данни на клиенти по тях.

З. М.: а аз нямам много конфидент, в смисъл само банката, дето правих, нямам нещо конфиденциално, поне на моя де, всичко съм … не се разбира … (на терасата излиза А.П., служител в ТАД груп) … не се разбира …

Георги Янков: какво става … не се разбира …

А.П.: нищо няма никой чакат (Георги Янков влиза в офиса).
А.П.: кво вика … не се разбира …

З. М.: нищо загинали сме … не се разбира …
А.П.: е да

З. М.: ако ни разберат, направо оставаме без работа.
А.П.: да.

З. М.: Иван къде е А.П.: не знам още го няма. (разговорът приключва в 13:10 часа).