Първото изображение, което изниква в главата на всеки, щом чуе думата „бункер“, е тъмно, мокро бетонно помещение, без особени удобства и складирани храни в консерви. Навярно това ще е спасението за по-голямата част от човечеството, но не и за онзи 1% богати хора, които могат да си позволят по-луксозни скривалища.

Днес заплахата от конфликт е също толкова голяма, колкото е била и през Студената война. За това редица компании са притиснати да създават помещения, които да предпазват от различни вреди, като глобална пандемия, астероид и избухването на Трета световна война. Но те не трябва да приличат на неудобните бункери, в които са се крили бащите или дядовците на милиардерите. Не, те трябва да са луксозни.

"Бункерите са били сиви, метални, като кораб или нещо друго военно. Истината е, че нито един човек не може да оцелее в такива спартански условия“, казва Робърт Вичино, един от ръководителите на компания за строене на скривалища.

Надвисналият Апокалипсис?

Много звезди – мениджъри, спортисти и технически гении (твърди се, че Бил Гейтс има бункери във всеки един от имотите си), избират да проектират сами скривалищата за семейството и служителите си.

Още през 2016 година продажбите на подземните бункери на Rising S Company скачат със 700% в сравнение с 2015 г., а цялостните продажби на компанията с 300% след президентските избори през ноември. 

ноември. 

Поколения могат да живеят в бункерите на Rising S Company. Помещението може да съхрани храна за 1 година на човек и издържат на земетресения.



Но докато едни биха предпочели да прекарат Апокалипсиса сами или само със семейството си, други биха го направили в общество, за да може да се чувстват по-близо до реалния свят.


Разработчиците на този вид колективни бункери често придобиват извадени от експлоатация съветски или американски убежища. За да бъде изградено едно такова място обаче, са нужни стотици милиони долари.



Укрепените конструкции са проектирани да издържат на ядрен удар и са оборудвани с енергийни системи, системи за пречистване на вода, взривни клапани и ядрено-биологично-химическа (NBC) филтрация на въздуха.

Тези колективни бункери могат да съхраняват храна за около година и са оборудвани с вътрешни градини, за да могат да бъдат отглеждани различни култури. А за да е максимално сигурно оцеляването на комуната, в тях задължително ще бъдат приютени доктори и учители.

По думите на Вичино, поръчките от демократи и консерватори скочили през 2016 година, а през последните седмици всички места в големите им бункери били разпродадени.



Един от тези подслони - Vivos xPoint, се намира в Северна Дакота и включва 575 американски военни бункера. Те могат да приютят близо 5000 души, а цената на интериора варира между 25 000 и 200 000 долара. 


В бункера има училище, театър, градини, СПА, фитнес и медицински център. 

За онези, за които този лукс не е достатъчен, компанията предлага и Vivos Europa One. Наричат това свое творение „модерен Ноев ковчег“. Той се намира в Германия в склад за муниции от Студената война.



Vivos Europa One има 34 частни резиденции, всяка по 2500 квадратни фута. Помещенията се предоставят празни на техните собственици, а те сами могат да ги декорират и да изберат дали да имат фитнес, собствен басейн или кино зали.



Бункерите си имат собствен транспорт, който може да откара живущите там в ресторанти, кафета и зали за игри.



Домове, които издържат на ядрена атака



Survival Condo също продават домове, които изпълняват функцията на бункер. Компанията предлага както малки домове, така и двуетажни апартаменти, чиято цена започва от 4 милиона долара.

Клиентите имам достъп до „вилите си“ по всяко време, независимо дали заради избухването на война или просто за да избягат от напрежението от работата. Всички домове имат достъп до басейн, бар, библиотека, театър и магазин.

Собствениците трябва да спазят само едно правило – в случай на криза да работят по 4 часа на ден в полза на обществото.



В Чехия The Oppidum предлага подслон за хора, предпочели да прекарат Апокалипсиса сами или само с шепа близки хора, или членове на семейството си. Това е „най-големият бункер за милиардери в света“. И тук, оцеляващите сами ще изберат интериора и ще имат достъп както до надземна, така и до подземна част, кино, СПА и винена изба.



За един този лукс по време на криза е ненужен. Според строителите на бункерите той е направен за оцеляването на човечеството.

„Тези скривалища ще бъдат използвани в продължение на години. По-добре да са удобни“, казва Вичино.