Посланикът на Швейцария се ангажира за среща с протестиращите срещу кариерата "Белащица" СНИМКИ

Посланикът на Швейцария се ангажира за среща с протестиращите срещу кариерата

Представители на "Екогласност", инициативни комитети и кметове, които негодуват от кариерата "Белащица", предадоха писмо на представител на посолството на Швейцария, адресирано до посланика Мюриел Берсе Коен. В него те запознават посланика с тежката ситуация, в която са поставени жителите на 9 населени места - с. Гълъбово, с. Белащица, с. Марково, с. Брани поле, с. Брестник, гр. Куклен, с. Цар Калоян, с. Руен и с. Крумово в резултат на действията на компанията "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, която е част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон Лафарж Холсим със съдебна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария.

От своя страна представителят на посолството обеща да запознае посланик Коен с проблема и се ангажира да устрои среща на негодуващите с нея до края на годината.

"Аз ще предам вашето желание и при първа възможност ще опитам да организирам една среща, за да запознаете лично и посланика с вашите искания", обърна се представителят на посолството към председателя на "Екогласност" Емил Георгиев. Той обеща срещата да се състои до края на тази година. Емил Георгиев поиска да присъстват кметовете на засегнатите населени места и тези на инициативни комитети.

 

Георгиев уточни пред медиите, че живеещите в района изразяват своето недоволството от това, че в резултат на взривни дейности природата в региона е придобила вид на лунен пейзаж. Едва ли не живеем на Червената планета. В резултат на взривните дейности се отделя огромно количество прах. Има доказателства за респираторни заболявания на хората, има напукване на къщите в Белащица, защото кариерата се намира по пряка линия на не повече от един километър. За първи път виждаме концесия, която се експлоатира, но няма действия по рекултивация. Освен това в района се движат тежкотоварни автомобили, които изнасят този кариерен материал, особено когато вали дъжд долу, се получава един слуз, който води и до катастрофи в района, каза Георгиев.

Писахме три писма до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя, в интерес на истината, реагира много позитивно, назначиха се две проверки, но служителите на Министерство на енергетиката прикриха нарушенията, заяви Емил Георгиев. Очакваме всеки момент и среща с министъра на енергетиката. Организирахме три протеста и решихме, че е редно да запознаем и нейно превъзходителство посланика на Швейцария, заяви Георгиев. Той уточни, че тази концесия приключва догодина, но от  "Холсим кариерни материали Пловдив" АД имат претенции да получат нова концесия още 50 декара, а преди това друга фирма имала претенции за още 311 декара. "Прословутият връх Калоян ще бъде отнесен. На последния протест организирахме една среща, на която присъстваше и зам.-кметът на Пловдив г-н Тютюков. От разговорите, които имах с тях, се оказа, че те също са против действията на кариерата", уточни Георгиев.

Писмото, което готвихме до нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен, кметът на Пловдив първоначално се съгласи да подкрепи, впоследствие оттегли своето желание. Доколкото имам информация, те са писали отделно писмо, за да протестират за кариерата, каза председателят на "Екогласност", който изрази надежда срещата с посланика на Швейцария да се състои и тя да бъде позитивна. Защото ние си задаваме въпроса, ако това се случи в Швейцария, какво ще последва. Според нас подобно нещо няма да се допусне там. Посланикът трябва да дойде на място да се запознае с обстановката и няма как да не посъветва швейцарската фирма как да действа по-нататък, смята Георгиев.

Той бе категоричен, че тяхното искане е да се спре дейността на кариерата, повече концесии да не се отдават в този регион. Емил Георгиев уточни, че са писали и доклади до ДАНС, защото са били застрашени и водоизточниците на Марково, а водата е от национално значение. И ако ДАНС се произнесе, че са застрашени, тогава сегашната концесия веднага се прекратява и ще се спрат нови намерения за следващата концесия, каза Георгиев.

"Българският клон на световноизвестната фирма, за съжаление, поставя под съмнение старателно градените с упорит труд в продължение на повече от век имидж и репутация на компанията-майка и хвърля тъмни сенки върху репутацията на представляваната от вас Швейцария", се казва в писмото, адресирано до посланика.

В писмото е обяснено, че в резултат на производствената дейност на компанията и незаинтересоваността й относно опазването на околната среда и чистотата на въздуха, в последните години рязко са се увеличили респираторните заболявания сред населението, включително сред децата. Лекари от региона разполагат с данни за повишаване на респираторните и астматични заболявания на концесионера при осъществяване на взривните работи и наднормени емисии на вредности в атмосферния въздух. Констатирани са изключителни вреди за здравето на местните жители поради несъобразяването със здравните, екологични и етични норми от страна на концесионера.

Протестиращите заявяват още в писмото, че са дълбоко изненадани как така точно една швейцарска компания си позволява да вреди на екологията и здравето на хората в този район. Как е възможно концесионер да заграбва територия извън определената му по договор? Но това реално се случва при нас.

Негодуващите призовават посолството на Швейцария да положи всички усилия погазването на здравните и екологичните норми в района на Западните Родопи да се прекрати.

Те отправят и покана към посланичката да посети Централните Родопи, където оперира "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, за да се убеди на място от разрушителните последици от дейността на концесионера.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Двойници, разделени от времето:

Хора откриха своите "близнаци" на картини СНИМКИ

Често си мислим, че двойници имат само близнаците или важните особи, чийто
 Знаете ли, че името Норвегия означава "път към Севера"? А това, че в
Всеки човек има своя собствена гледна точка за комфорта у дома. Някои хора се
Вече е достъпно приложението, чрез което всеки може да разбере какви лични
Без книжка от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лева –такава е
Крадец е обрал бившия футболен шеф и жертва на "Наглите" Ангел Бончев.