Петият президент на Украйна Петро Порошенко е изнесъл над 8 млрд. USD зад граница по време на управлението си. Новината съобщи американският милиардер с украински произход Сам Кислин в интервю за украинското издание „Страна”. „Само чрез държавната компания „Центренерго” са били изнесени между 700 и 800 млн. USD”, казва той и допълни, че в САЩ са заведени няколко дела за углавни престъпления, като едното от тях касае възможни траншове на средства от страна на Киев от Международния валутен фонд на стойност 1 млрд. USD.

„Има основание да се предполага, че всички тези пари не са отишли по предназначение. Те са били изнесени от Украйна под формата на рефинансиране на търговски банки, а след това са отишли в джобовете на различни хора. Всичко това се е правело по заповед на Порошенко”, обяснява схемата Кислин и допълва, че е пристигнал в Украйна, за да се срещне с новото ръководство на страната, включително и заради делата, в които се разследват действията на експрезидента. Кислин има съмнения, че докато действащ главен прокурор на Украйна е Юрий Луценко, то едва ли разследването ще има напредък, като се има предвид, че Порошенко и Луценко са „корумпирани служители, които работят не за народа, а за собствения си джоб и са откраднали много пари”. Кислин заявява, че може да съдейства при разследване на предишната власт като привлече експерти от международни правоохранителни органи, пише Факти.бг.

По времето на Порошенко на Кислин му е било забранено да влиза на територията на Украйна, заради това, че последният е разобличил корупционните схеми на президента. Бизнесменът разказва за схема за покупка на въглища през 2016 г., която „лично е разработена и внедрена от Порошенко”.