„Бял пърформанс” организират членовете на Дружеството на пловдивските художници на 2 септември от 17 часа пред сградата на Община Пловдив. Мирният протест е срещу отнемането на залата на ДПХ на ул. „Гладстон” 32.  Художниците ще излязат с бели картини в ръцете си, за да покажат на обществеността, че им се отнема възможността да показват изкуството си, пише PlovdivTime.bg.

„Ние няма къде да излагаме картините си, в Пловдив няма място за нас. Към нас се отнасят с арогантност, въпреки че създаваме изкуство в този град и искаме да го споделим със съгражданите си. Отвратени сме, 2019-а не е годината, която очаквахме с радост”, каза председателят на Дружеството Снежана Фурнаджиева.

Денят на протеста не е избран случайно – на 2 септември  в 18 часа предстои откриването на новата зала, кръстена от местните власти „2019” с националната изложба „Минимализмът в българската живопис 1944 - 2019“.

Затова след протеста пред общината, където ще има и музикални изпълнения, шествието с участниците ще тръгне към сградата на ул. „Гладстон” 32.

Конфликтът между Дружеството на пловдивските художници и кмета Иван Тотев избухна още след обявяването на решението галерията да бъде съборена, а на нейно място да бъде издигната нова. Тогава от артистичната гилдия обявиха, че не вярват, че след това ДПХ ще може да ползва сградата си отново.

Галерията, която бе дом на Дружеството в продължение на 45 години, в крайна сметка бе съборена, след като кметът Иван Тотев и ДПХ подписаха меморандум. Той им гарантираше правото на ползване. Документът бе гласуван и в общинския съвет. 

Два-три месеца преди откриването обаче Тотев обяви, че стопанин на арт салона ще бъде Градската художествена галерия. Дори се оказа, че има подреден календар със събития, сред които не са предвидени вече подготвените изложби на Дружеството  - международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова, „100х100 пловдивчани“  и традиционната „15х5“. 

„След като неуважително ни подминаваха дълго време, след множество опити да спасим събитията, едва преди дни стана ясно, че все пак те ще се състоят. Изложбата „15х5” ще бъде в Дома на културата „Борис Христов”.Там ще бъде набутана и испанската изложба. „100х100 пловдивчани” ще бъде в галерията на „Гладстон” 32, а годишната ни изложба – в новата галерия „Капана”, каза още Снежана Фурнаджиева. 

Тя допълни, че с колегите й не са се отказали да търсят справедливост и да си върнат дома, въпреки че с решение на Общинския съвет от началото на годината статутът на сградата е сменен и от частна общинска собственост, сега тя е публична общинска собственост. Така става невъзможно тя да бъде предоставена за ползване и управление на Дружеството на пловдивските художници, въпреки че на последната сесия на Общинския съвет кметът Иван Тотев обяви, че ще я даде на художниците. 

Тогава градоначалникът поиска от Снежана Фурнаджиева художниците да подготвят бизнес план за управление и да убедят членовете на общинския съвет, че могат да я стопанисват самостоятелно. 

„Ние сме го правили години наред със старата сграда. Не дължим на никого нито стотинка. Защо изведнъж този бизнес план и съмненията, че няма да можем да я управляваме, се изтъква в публичното простанство? Дали Градската художествена галерия има бизнес план или и тази сграда ще се издържа от пловдивчани”, пита Фурнаджиева. 

Какъв ще бъде финалът на спора предстои да разберем, защото това ще се обсъжда на сесия на Общинския съвет.