Най-опасната зараза по пчелите плъзна в България. Болестта американски гнилец е била открита по кошери във Врачанско и притесни пчеларите в района. 

Причината - при американския гнилец пчелите не могат да се лекуват и кошерите трябва да бъдат изгорени. 

Болестта се причинява от бактерии, които се развиват особено благоприятно при температури между 35-37 градуса. Заразата е доста упорита и може да предизвика масов мор на пчели, ако не се вземат навременни мерки. 

Поразени са вече част от кошерите на 87-годишен пчелар от село Лютидол. Атанас Алипиев установил наличието на болестта, като част от симптомите за заразата са силна миризма на сяра и мъртви ларви. 

Стопаните незабавно уведомили ветеринарните власти в област Враца. Взети са проби и болестта е потвърдена в лаборатория.

Четири от кошерите на Алипиев са изгорени, съобщи bTV. Моментално е наложена карантинна зона в радиус от три километра. В нея попадат 600  кошера.

Новината за изгорените кошери обаче стресна стопаните. Много от тях се опасяват, че болестта ще плъзне и ще доведе до масов мор на пчели.

“Чувал съм, че това е като чумата по свинете, бързо се разпространява и унищожава пчелините, това ни притесни”, твърди пчеларят Ромео Илиев. 

Медът не е токсичен и опасен за здравето, уверяват от Пчеларския съюз във Враца.