Писателското братство в Пловдив загуби още един свой член. Почина юристът, писателят, художникът Кристин Юрукова. 

Тъжната вест споделиха от пловдивското читалище "Алеко Константинов". Погребението е на 13 юли 2019 г. (събота) от 14 ч на Централните гробища в Пловдив.

Дълбок поклон!

Кристин Юрукова е родена в Пловдив. Завършила е Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски". Журналист и писател. Автор на романи, разкази, поезия. Публикува разкази, поезия, литературна критика, изкуствоведчески и журналистически статии във вестниците „Демокрация“, „Анти“, „Свобода“, „Свободен народ“, „Век 21“, „Литературен форум“, „АБВ“, списание „Тракия“.

Автор е на книгите: „Човекът пред вратата“ (разкази), „Клетвен знак“ (роман), „Обратната страна на времето“ (кратка проза на немски и на български), „В рамката на огледалото“ (разкази), „Сън на сянка“ (поезия), „Плът от плътта“ (поезия), „Песни на плача“ (разкази на документална основа), първи и втори том, „Планът на Париж“ (роман), „Самотраки“ (поезия на немски и български), „Странника/ Der Landstreicher“ (поезия на немски и български)], „Думи, след мене“ (поезия на немски и български), „Синьото на синчеца“ (поезия), „Продължението“ („Родом от Родопа“, роман). Тя превежда българска и немска лирика на двата езика. В Германия с немски писатели, поети и художници редактира литературния вестник „Детмолдски страници“. Правила е четения в България и в Германия – в Детмолд, Лемго, Лаге, Билефелд.

Носител на национални награди за роман, поезия, разказ, есе.

Като художничка се изявява в областта на рисунката, маслената и акирилната живопис, иконописта и стенописта. Нейни изложби са показвани в Пловдив - "Естъестъво", Пловдив, 2009, "20 години Германия + Германия" - Пловдив, 2009/посветена на падането на Берлинската стена, придружена с четене на нейни произведения, посветени на падането на Стената/, "Думи, след мене" - изложба портрети на немскоезични писатели, придружена с четене на нейни стихове, посветени на тях/, "Лабиринт" - маслени картини, гр.Детмолд, ФРГ, 1993, "България"- маслени картини и икони, гр.Лемго, ФРГ,1995. Стенописва с Марлена Юрукова църквата "Свети Архангел Михаил" Равногор и параклиса"Св.Св.Константин и Елена".