Крадците дебнат по сергиите на пазарите, не в магазина. Хитрите престъпници набелязват жертвите си докато пазаруват по откритите пазарчета, на които липсват видеокамери. Така необезпокоявано могат да разберат колко пари има в портмонето си бъдещата им плячка.

След като изберат кого ще нападнат, крадците търпеливо изчакват жертвата да се отдалечи достатъчно, за да няма свидетели. После нанасяли своя удар. 
В големите верига магазини трудно може да се разбере колко пари има човек в портфейла си. Причината е, че много от клиентите плащат на постерминал. По сергиите такава екстра няма. Друг проблем са видеокамерите, които крадците умело избягват на пазарите. 

Сред най-популярните им места за набелязване на жертви в София са: Женският пазар и тържищата в “Красна поляна” и “Красно село”. Общото между тях е, че наблизо има малки улички и минават малко хора. Освен това крадците нападат предимно жени, пишат от “24 часа”. 

Често крадат бижута и синджири. После ги носят на златар, за да ги претопят. Така трудно могат да бъдат хванати. Причината крадците да избягват заложни къщи е именно тази - там всичко се записва и при разследване на полицията могат да стигнат до евентуалния извършител на кражбата.

Голям проблем е, че възрастта на уличните крадци осезаемо пада. Вече с престъпно досие са деца на възраст между 11-12 години, които дърпат дамски чанти, задигат и телефони. Предимно обаче крадците са младежи на възраст между 20-25 години, затънали в заеми, които вече са с досие - хулиганство, наркотици, кражби.