Нов случай на африканска чума по свинете е потвърден при диво прасе в землището на Перущица. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив.  

Предприети са необходимите мерки и вече е ограничен достъпът до горските територии на площ от 200 квадратни километра. В обхвата на забранената зона попадат ловните стопанства в районите на Брестовица, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и девинското село Петвар, пише БНР.

Забранени са ловуването, дърводобивът, събирането на билки и гъби. Складираната дървесина ще бъде преместена със стриктни мерки за биосигурност. Предстои претърсване за трупове на диви прасета. 

Продължават и проверките за това дали са изклани всички прасета в т. нар. задни дворове. Последните данни показват, че има 73 незаклани прасета, за които са издадени 29 предписания, а половината от тях вече са изпълнени. До момента доброволно заклани са близо 2200 прасета. 

Документите за компенсациите за дезинфекция на местата, където са отглеждани закланите вече домашни прасета трябва да бъдат бъдат предоставени на контролните органи до 26 август.